BIH

Evropska unija obnavlja 91 poplavljenu kuću

Na području općine Orašje

N.Tr.

18.12.2014

Iz sredstava Programa za oporavak od poplava kojeg implementira Evropska unija (EU) na području općine Orašje obnovit će se 91 stambena jedinica koja je u majskim poplavama pretrpjela velike štete.

Na konkurs raspisan u oktobru aplicirale su 532 osobe s područja oraške općine čije su stambene jedinice bile poplavljene. Komisija je utvrdila da je 91 korisnik  zadovoljio opće kriterije tražene u natječaju.

Vrijednost građevinskih radova za obnovu se kreće u rasponu od 2.000 do 10.000 maraka ovisno o stepenu oštećenja.

Iz nadležnih službi kažu da će se potrebne aktivnosti oko realizacije pomoći obaviti u narednih 15 dana u kojem roku će odabrane korisnike obići ovlašteni projektanti koji će izraditi projekte. Temeljem tih projekata vršit će se građevinska obnova. Izvođači radova će nakon ovih aktivnosti oštećene stambene jedinice početi obnavljati od 10.januara iduće godine.

Najveći broj stambenih jedinica iz ovog projekta na području oraške općine obnovit će se 40 kuća u  selu Vidovice te u Tolisi 23. Devet kuća bit će obnovljeno u Kopanicama,pet u Donjoj Mahali, po četiri u Kostrču,Jenjiću i Oštroj Luci te dvije u selu Bok.

Nadležni očekuju da i u 2015.godini bude raspisan još jedan ovakav javni natječaj na koji će moći aplicirati kategorije poplavljenih domaćinstava sukladno  važećim kriterijima.