GLOBUS

Značajno produžen život, sem u dijelovima Afrike

Smrtnost od HIV/AIDS-a skratila živote od 1990. za oko pet godina.

Autor:Srna

18.12.2014

Naučnici ističu  da je životni vijek svuda u svijetu duži, izuzev u subsaharskoj AFrici, gdje je smrtnost od HIV/AIDS-a skratila živote od 1990. za oko pet godina.

U ostalim dijelovima svijeta život je produžen za više od šest godina, zahvaljujući padu stope smrtnosti od raka i srčanih bolesti u bogatim zemljama te boljem preživljavanju u siromašnim zemljama od epidemija proliva, tuberkuloze i malarije.

Kristofer  Marej, profesor globalnog zdravlja na Univerzitetu u Vašingtonu, ističe da je  napredak u liječenju raznih bolesti dobar, čak izvanredan.

On ističe da je veliki porast kolektivnog djelovanja i financiranja doveo da situacije da potencijalno smrtonosne zarazne bolesti poput proliva,  ospica, tuberkuloze, HIV-a i malarije smanjuju stopu smrtnosti i šire životni vijek.

Posljednja istraživanja pokazuju da su neke siromašne zemlje napravile izuzetne uspjehe u produžavanju života stanovništva.

To se posebno odnosi na Nepal, Ruandu, Etiopiju, Nigeriju, Maldive, Istočni Timor i Iran. U tim zemljama ljudi danas žive, u prosjeku, dvanaest godina  duže od nekadašljeg prosjeka.

Ipak, uprkos padu smrtnosti djece tokom posljednje 23 godine, malarija, proliv i respiratorne infekcije poput upale pluća i dalje su prvih pet svjetskih uzroka smrti kod djece mlađe od pet godina - upozoravaju  naučnici.