OSTALI SPORTOVI

Živi spomenik bh. rukometa

Naš novinar pratio je karijeru Nikole Prce od debija za BiH

Autor:A. ČULIĆ

18.12.2014

- Da je iole ozbiljniji ili, bolje rečeno, odgovorniji, skloniji radu, bio bi među tri najbolja desna beka na svijetu. Samo ga je njegova specifična, hercegovačka lijenost spriječila da u potpunosti kapitalizira enormni potencijal koji je imao - govorio nam je još davno komšija Nikole Prce s Bivoljeg brda pored Čapljine, tada nastanjen u Sarajevu, o čovjeku koji više voli sjediti s društvom, posebno kartati, nego lomiti se po parketima rukometnih dvorana.

Jednom prilikom nenadmašni Baka Slišković ponudio je najjasniji opis fenomena koji genijalcu ne dozvoljava da dotakne najvišu tačku: "Svi mi volimo život, samo sam ga ja volio više od drugih."

Nikola Prce, koji u aktuelnom trenutku predstavlja predmet zabrinutosti, jer je njegov nastup na Svjetskom prvenstvu u Kataru pod znakom pitanja zbog povrede, u proteklih skoro devet godina, od debija za reprezentaciju BiH (januar 2006.), postao je živi spomenik bh. rukometa i jedan od rijetkih sportista s obrazom i karakterom. Ljudska i sportska gromada satisfakciju za sve što je dala u dresu reprezentacije dobila je nagradom za najboljeg sportistu BiH u 2014.

Červaru rekao "ne"

Nikola Prce s figurom gorostasa, bombom u ruci i inteligencijom iskusnog mahera, bio je zanimljiv svima još u omladinskim kategorijama. Kako BiH nije imala juniorsku reprezentaciju, Prce je igrao za Hrvatsku, a na lijevom beku bio je prva opcija ispred slavnog Blaženka Lackovića. No, poslije nije bio zanimljiv Lini Červaru sve dok - kakvog li kurioziteta - nije dobio poziv Vojislava Rađe da igra za BiH. Tada ga se vrli hrvatski selektor sjetio, ali mu je Prce rekao "ne", osjetivši da ga neko pokušava napraviti budalom.

Debi kod Rađe

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, kao igrač Izviđača, debitirao je u januaru 2006., i to u situaciji koja je ličila na sveopće rasulo. Vojislav Rađa ostao je bez skoro čitavog tima, povrijeđen je bio Mirsad Terzić, Muhamed Toromanović operirao je testise... Prce je došao tiho, a sve ostalo je legenda. U mjestima gdje se očekivalo da se Hercegovci neće baš najljepše osjećati, u Lukavcu, Visokom, Živinicama... dočekivan je i ispraćivan gromoglasnim apluzima i skandiranjem njegovog imena. Postao je heroj u vrijeme kada je većina ljudi u njegovoj poziciji birala rezervnu domovinu.

Otkazao Demiroviću

Pod palicom Halida Demirovića, trofejnog trenera sarajevske Bosne, reprezentacija je od 2008. do 2010. napravila značajn pomak u igri. Znao se kostur tima, prepoznavala glava i rep, ali u sistemu nije bilo previše prostora za Nikolu. Demirović je Prcu smatrao prevelikim individualcem pa je u decembru 2009., nakon remija u Italiji (25:25), naš lijevi bek odlučio je zalediti status dok je Demirović selektor. No, i tu se ponio gospodski, bez ružnih riječi i uz maksimalno poštovanje selektora, ali i novinara, koji su zbog objave informacije optuženi da ruše reprezentaciju. Tada nas je Prce branio.

Krvnik Islanda

Odlaskom Demirovića Prce se vratio pod Rađine skute, a kada je njega zamijenio Dragan Marković, status je opet bio nejasan. Protiv Grčke u Goraždu dobio je tek nekoliko minuta u drugom dijelu i preokrenuo rezultat. Nije mu bilo jasno zašto ima malu minutažu, ali ga je selektor "čuvao". Nakon pauze zbog angažmana u Libanu, vratio se u reprezentaciju, počeo je igrati i kvalitetnu odbranu (što su mu ranije zamjerali), a uspon je doživio kulminaciju u baražu za SP 2015. Islandu je u dva meča zabio 18 golova i odveo BiH na prvo veliko takmičenje.

 

1980. godine u Čapljini rođen je Prce (31. avgust)

232 gola postigao je u 66 nastupa za reprezentaciju

181 gol dao je za španski Vigo u sezoni 2008/2009, osvojivši titulu trećeg strijelca lige

10 evropskih klubova promijenio je Prce u Evropi (Hrvatska, BiH, Austrija, Španija, Mađarska, Poljska), a igrao je još u Libanu i Kataru