BIH

Kantonalni sud Bihać: Lipovači određen jednomjesečni pritvor

U Tužilaštvu USK

M. D.

18.12.2014

21:45  liIjas Midžić, advokat Alena Gluhalića kazao je za "Avaz" da će odmah ujutro uložiti žalbu na određivanje pritvora njegovom branjeniku.

- Tužilaštvo  je  za mog klijenta tražilo pritvor zbog mogućeg uticaja na svjedoke, a svi svjedoci su ispitani - rekao je Midžić.

Za Lipovaču  je tužiteljica Cerić, saznaje Avaz, tražila određivanje mjere pritvora zbog mogućnosti bijega, uticaja  na svjedoke i uznemirenja javnosti.

21:00 Sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda u Bihaću, Fikret Hodžić je prije nekoliko minuta prihvatio prijedlog Tužilaštva USK te odredio jednomjesečni pritvor Hamdiji Lipovači i Alenu Gluhaliću. Oni će odmah biti prebačeni u KPZ Luke u Bihaću.

20:50  Sudija  za prethodni postupak Kantonalnog suda u Bihaću Fikret Hodžić još uvijek nije donio odluku hoće li Hamdiji Lipovači i Alenu Gluhaliću odrediti pritvor po prijedlogu Tužilaštva USK.

Lipovača i Gluhalić su Kantonalnom sudu od 17 sati.

17:40 - Osumnjičeni Lipovača i Gluhalić su smješteni u zgradu Kantonalnog suda u Bihaću i čekaju na poziv sudije za prethodni postupak Fikreta Hodžića koji će večeras odlučiti o mjeri pritvora na prijedlog Tužilaštva USK.

16:55 - Hamdija Lipovača i Alen Gluhalić izvedeni su na stražnji izlaz Tužilaštva USK, te su u pratnji policije odvedeni u 50-tak metara udaljeni Kantonalni sud što po svemu sudeći znači da je tužiteljica Ornela Cerić zatražila određivanje pritvora za ovu dvojicu osumnjičenika u slučaju "STENS". O toma da li će nekadašnji načelnik Bihaća i kantonalni premijer, te njegov saradnik ostati u pritvoru ili će pak biti pušteni na slobodu, odlučit će u Sudu. 

16:40 - U Tužilaštvu USK završena su saslušanja  Hamdije Lipovače i Alena Gluhalića.

Uslijediće kratko obraćanje portparola Tužilaštva USK Adnana Tulića oko dosadašnje istrage u predmetu STENS.

13:56 - Saslušanje Hamdije Lipovače kod kantonalne tužiteljice Ornele Cerić traje i dalje što nam je potvrdio portparol Tužilaštva USK Adnan Tulić. Lipovača je u zgradu Tužilaštva  uveden u 9.30 sati što znači da je ispitivanje ušlo  u šesti sat.

13:15 - U Tužilaštvu USK u toku je ispitivanje osumnjičenog Hamdije Lipovače od strane tužiteljice Ornele Cerić. Nakon toga će biti ispitan drugoosumnjičeni Alen Gluhalić.

- Čekam na poziv tužioca  za saslušanje mog branjenika. Ja znam otprilike o čemu se radi, ali  tužilac mora mom klijentu kazati za šta ga sumnjiči i pročitati mu koje su to radnje, kako bi on kasnije mogao dati svoj iskaz - kazao nam je advokat Ilijaz Midžić koji zastupa Gluhalića.

ilijaz-midzic-2

Midžić: Otprilike znam o čemu se radi

Potvrdio je da će nakon saslušanja u Tužilaštvu sa svojim branjenikom napraviti plan u kom pravcu će ići eventualna odbrana.

 

Hamdiju Lipovaču, jučer uhapšenog premijera u tehničkom mandatu Unsko-sanskog kantona (USK), istražitelji Federalne uprave policije danas u 9.30 sati uveli su u zgradu Tužilaštva USK s obzirom na to da je isteklo 24-satno policijsko zadržavanje.

Lipovača je predat kantonalno tužiteljici Orneli Cerić koja će osumnjičenog premijera ispitati u prisustvu njegovog advokata Saliha Hodžića te u roku 24 sata odlučiti hoće li zatražiti njegov pritvor.

Lipovača je bio bez lisica na rukama koje mu federalci jučer nisu skidali. Špekulira se da bi mogao biti pušten kući.

Istražitelji su u Tužilaštvo USK također priveli i Alena Gluhalića, direktora i vlasnika građevinske firme "Agra" iz Bihaća koja na javnom tenderu Općine Bihać dobila posao izgradnje Sportskog centra "STENS" u Bihaću.

Tokom istrage ustanovljene su malverzacije tokom gradnje, naštimavanje neizvršenih radova kao i druge nezakonite radnje čime je nezakonita pribavljena materijalna korist na štetu budžeta Općine Bihać.

Početna cijena radova na STENS-u iznosila je 810.000 KM, a na kraju je zbog više aneksa ugovora o dodatnim radovima naplaćeno 1,7 miliona KM.