NOGOMET

Baždarević želi svog Francuza za asistenta, ostali nisu važni?

Dok se čeka potpisivanje ugovora s novim selektorom

M. TANOVIĆ

18.12.2014

Razgovori su bili korektni. Mehmed Baždarević ne traži ništa što Nogometni savez BiH ne može ispuniti. A predstavnici naše kuće fudbala zadovoljni su što je Meša pun elana, želje i što svakom svojom riječju ostavlja dojam discipliniranog i pedantnog trenera, koji je spreman hrabro se uhvatiti ukoštac sa svakim problemom koji cijepa naš nacionalni tim.

To su, otprilike, zvanični zaključci prvih razgovora novog selektora nogometne reprezentacije BiH s čelnicima NSBiH.

Pobjednički ambijent

A nezvanični? Ostali su iza zatvorenih vrata. Kakav će ugovor potpisati Meša? Na koji će period saradnja biti potpisana? Hoće li, kao u slučaju Safeta Sušića, biti nekih klauzula? I, ono na šta se sada prebacuje fokus naše javnosti - koga će na sjednici 27. decembra u Zenici članovi Izvršnog odbora NSBiH, prema odredbi iz Statuta NSBiH, imenovati za članove njegovog stručnog štaba?

Ko će, uopće, predložiti ta imena - Meša prema svojim željama ili Savez, poštujući neminovni nacionalni ključ? Hoće li Baždarević imati mogućnost ubaciti nekoga svog ili će mu svi biti nametnuti?

- Ono što mogu reći jeste da ćemo nastojati predložiti i izabrati najkvalitetnije stručnjake, u kojima će Baždarević zaista imati desnu ruku i s kojima će moći napraviti pobjednički ambijent. Veoma je dobro da je novi selektor iskazao puno povjerenje u naše mišljenje i prijedloge, ali i to da smo mi spremni saslušati ono što bi on želio. Sigurno je da nećemo izabrati nešto što mu nije po volji. Na kraju, nadam se da ćemo naći rješenje koje će zadovoljiti sve - rekao nam je tehnički direktor Saveza Denijal Pirić.

Barbarez i Rahimić

Mada se na sjednici nije raspravljalo o imenima, jasno je da bi Baždarević u stručnom štabu volio svog saradnika iz Francuske, koji ga slijedi već 14 godina i u kojeg ima puno povjerenje. Nije ga džabe doveo sa sobom. Logično, veoma je moguće da će Meša pokušati izboriti njegovo uključivanje u stručni štab, a da će, zauzvrat, pustiti Savezu da imenuju ostale, koji mu možda i nisu baš toliko bitni. I mirna Bosna.

A ko će biti oni? Javnost špekulira imenom Sergeja Barbareza, ali je malo vjerovatno da bi to mogao biti on, koji je imao ambiciju da bude selektor. Slično je i s Elvirom Rahimićem. Enver Lugušić, možda najbolji trener golmana kojeg naša zemlja ima, nameće se kao vjerovatno najbolji izbor. Ali, o svemu će odlučiti Izvršni odbor.

Predstavljanje 27. decembra

Mešino zvanično predstavljanje obavit će se nakon sjednice Izvršnog odbora 27. decembra u Zenici, nakon što nogometna vlada BiH odobri uvjete ugovora s njim.

Na sjednici u subotu bit će imenovani stručni štabovi svih ostalih reprezentacija BiH koje su bez selektora. Prijedloge za njihovu popunu poslat će entitetski savezi.  

Posjeta Zenici pa Džeki, Begoviću...

Baždarević ne gubi vrijeme. Dok čeka ozvaničenje saradnje s Nogometnim savezom Bosne i Hercegovine novi selektor našeg tima okreće se konkretnim stvarima.  

Meša će danas obići Trening-kamp NSBiH u Zenici, u kojem se u posljednje vrijeme priprema reprezentacija BiH, te će iskoristiti tu priliku da se obrati učesnicima seminara za trenere ženskog fudbala.

U januaru će učestvovati na sastanku kolegija svih selektora, a potom će razmijeniti mišljenje s trenerima svih premijerligaških klubova, jer našoj ligi planira posvetiti više pažnje.

Također, Baždarević će uskoro posjetiti glavne fudbalere reprezentacije BiH Edina Džeku, Asmira Begovića, Miralema Pjanića... ali i povrijeđene Vedad Ibiševića i Seada Kolašinca...