BIH

David Barth u posjeti Franjevačkom samostanu u Fojnici

USAID finansirao održiv sistem eko-grijanja u samostanu

E. Trako

18.12.2014

Direktor misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH, David Barth, stigao je u posjetu Franjevačkom samostanu u Fojnici kako bi zajedno sa djecom iz Begovog Hana i gvardijanom Fra Nikicom Vujic obilježio puštanje sistema grijanja u prostorijama Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici (Fra Anđela Zvizvodića 4, Fojnica).

Kako javlja "Avazov" reporter, USAID je finansirao održiv sistem eko-grijanja u samostanu kako bi se sačuvalo bh. naslijeđe  te omogućilo da biblioteka i muzej budu otvoreni i tokom zimske turističke sezone.

- Drago mi je da smo pomogli samostanu. Poseban je osjećaj biti ovdje. Mi kao USAID ćemo nastaviti pomagati ovakvim projektima koji su od velike važnosti - kazao je Barth.  

Franjevački samostan, u sklopu kojeg se nalazi bilbioteka sa oko 12.500 naslova, osnovan je 1668. godine. U muzeju se nalazi Knjiga grbova koja datira iz 1304. godine, sa istorijskim grbovima balkanskih zemalja i istaknutih bosanskih porodica tog vremena.  Muzej čuva i ahdnamau, povelju sultana Mehmeda II kojim se bosanskim Franjevcima garantuje sigurnost i sloboda. Pored toga, u muzeju je izložena i izuzetno rijetka numizmatička kolekcija.

Tokom 2014, Franjevački samostan posjetilo je 13.000 turista, studenata i djece iz 40 zemalja. Do danas, američka vlada, prvenstveno putem USAID-a, osigurala je više od 1.6 milijardi dolara podrške ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku u BiH.