GLOBUS

Putin: Neće biti jeftinijeg gasa od onog kojeg nudi Rusija

Završena press-konferencija ruskog predsjednika

(M. C. )

18.12.2014

Putin je odrečno odgovorio na pitanje da li su sankcije protiv Rusije "cijena za Krim", dodavši da je to cijena koju Rusija plaća zbog želje da se "očuva kao nacija i civilizacija, kao država".

Na pitanje ukrajinskog novinara koliko je kao predsjednik države i vrhovni glavnokomandujući poslao oružja i vojske u Ukrajinu, i šta će reći porodicama poginulih oficira, Putin je kazao da u Ukrajini ratuju "dobrovoljci, a ne plaćenici".

Govoreći o ratnim zarobljenicima koji se nalaze u ruskim zatvorima, Putin je rekao da se protiv njih vodi istraga zbog učešća "u terorističkim napadima".

U skorijoj budućnosti neće biti jeftinijeg niti stabilnijeg snabdijevanja gasom od onoga koje nudi Rusija.
 
 - Da li je moguć tzv. evropski hab na granici Turske i Grčke? To ne zavisi od nas, već od naših evropskih partnera. Da li one žele da imaju stalne, garantovane isporuke gasa iz Rusije, bez tranzitnih rizika? Ako žele, onda ćemo raditi na tome. Tada možemo preko Grčke da uđemo u Makedoniju, dalje u Srbiju. Možemo ponovo da stignemo do Baumgartnera u Austriji (do ovog mjesta je trebalo da ide i Južni tok). Ako ne žele - onda nećemo raditi -  rekao je Putin na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare.
 
Ruska agencija Tas podsjeća da je Putin početkom decembra u Turskoj objavio da Rusija u postojećim uslovima ne može da nastavi sa izgradnjom Južnog toka, prije svega zbog nekonstruktivnog stava EU.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin uvjerio je danas predstavnike medija da je u njegovom privatnom životu sve u redu - da je voljen i da voli.
 
- Sve je u redu, ne brinite -  rekao je Putin.
 
On je prepričao kako ga je jednom prilikom prijatelj pitao za situaciju na ljubavnom planu.
 
- On me pita: Imaš li neku ljubav? Ja kažem: U kom smislu? Pa, da li voliš nekog? Pa, da. A tebe da li neko voli? Odgovaram - da  - rekao je Putin, dodavši da je prijatelj poslije toga osjetio olakšanje.
 
On je dodao da je sa bivšom suprugom Ljudmilom u prijateljskim odnosima, da se sa kćerkama viđa iako ne dovoljno često.

Upitan da li planira da se ponovo kandiduje za predsjednika, Putin je odgovorio da je još rano govoriti o tome ko će da se kandiduje za mesto šefa države 2018. godine.
 
 - Mislim da je još rano da se donose odluke o kandidaturi za predsjednika. Šef države je uvek odgovoran za ono što se dešava u zemlji - rekao je Putin.
 
Inače, jubilarna deseta godišnja konferencija za novinare ruskog predsjednika Vladimira Putina završena je, a za tri sata i deset minuta, koliko je trajala, prvi čovjek Rusije odgovorio je na pitanja 39 novinara.
 
Ove godine konferencija je trajala sat manje nego prošle.

 

Predsjednik Rusije Vladimir Putin na press konferenciji koja traje već tri sata odgovara na pitanja novinara. U centru pažnje medija su pitanja koja se tiču složene ekonomske situacije u Rusiji i međunarodne teme, u prvom redu Ukrajina.

Putin je rekao da niko ne može da uništi vezu koja postoji između Rusije i slavenskih naroda u Evropi.

 

Ruski predsjednik poručio je da u Rusiji nisu mogući dvorski prevrati. 

- U Rusiji su nemogući dvorski prevrati, jer nema dvorova. Stabilnost u zemlji zasnovana je na podršci naroda - rekao je Putin. 

On je, također, odgovarajući na pitanje TV voditeljke Ksenije Sobčak, rekao da se niko od predstavnika vlasti ne bavi organizacijom progona predstavnika opozicije. 

Sobčak je kćerka bliskog prijatelja Putina, inače majora, a sama je učestvovala u protestima protiv Putina. 

- Hoću da vas uvjerim da se niko nije bavio organizacijom progona protiv ljudi koji se ne slažu s našim potezima u Ukrajini, na Krimu ili unutarnjim pitanjima - rekao je Putin. 

Putin je također rekao da je veoma tanka linija između "pete kolone" i opozicije, ističući da predstavnici "pete kolone" zastupaju interese neke druge države.

 

- Ovo što se dešava nije kriza u Rusiji. Zovite kako hoćete, ali nije kriza - rekao je Putin.
 
On je rekao da vjeruje da će morati da intervenišu kako bi se borili protiv inflacije i održali rublju.

- Cijene nafte i gasa, to mora vlada da riješi. Morate da radite ručno, morate da vodite o tome računa svakog dana, svake nedelje - rekao je Putin.
 
Govoreći o međunarodnim odnosima, Putin je konstatovao da su, čim je srušen Berlinski zid, između Rusije i Zapada počeli da se dižu novi zidovi. Dokaz za to je širenje NATO na istok.

"Šta je to, ako nije zid? I postavljanje sistema protivraketne odbrane duž naših granica - zar to nije zid?", kazao je Putin.

On dodaje da oni pokušavaju da "stave medvjeda u lance", ali neće to uspjeti.

 - Uvijek će pokušati da medvjeda (simbol Rusije) stave pod lanac. Možda bi trebalo da medvjeda ostave na miru. Mi samo branimo svoj suverenitet i nezavisnost - rekao je Putin.
 
- Zapadni partneri su odlučili da su oni imperija, a svi ostali vazali. Nisu prestali da dižu zidove uprkos svi našim pokušajima da sarađujemo sa Evropom i svijetom. Najbolji način je, međutim graditi jedinstveno bezbjednosno prostranstvo i ekonomske slobode -  rekao je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare.

 

U Moskvi je počela redovna godišnja konferencija za novinare ruskog predsjednika Vladimira Putina i to o pitanjima koji se tiču ekonomske situacije u Rusiji.

- Sadašnja situacija posljedica je spoljašnjih faktora, ali ni mi sami nismo mnogo uradili – rekao je Putin.

On je dodao da je ruski BDP za 10 mjeseci zabilježio rast od 0,6-0,7 posto. Ruski predsjednik je takođe rekao da ruska Centrala banka neće bezglavo rasipati rezerve, koje sada iznose 8,3 triliona rubalja.

Na desetoj, jubilarnoj, konferenciji, koja je počela u podne po moskovskom vremenu, a 10 sati po našem, neće biti ograničenja ni po pitanju tema, ni u pogledu vremena, prenosi Tas.

Ruska agencija ukazuje i na činjenicu da se konferencija održava u atmosferi značajnih finansijsko-ekonomskih problema i eskalacije situacije na međunarodnom planu, zbog čega su očekivanja od razgovora sa predsjednikom Rusije izuzetno velika.

Putinov predstavnik za štampu Dmitrij Peskov za Tas kaže da će predsjednik odgovorati na pitanja onoliko dugo koliko bude smatrao da je potrebno i da se ne juri za postizanjem nekakvog rekorda.

Najduža do sada konferencija bila je ona 2008. godine i trajala je četiri sata i 40 minuta. Prema njegovim riječima, pravo da postavi pitanje Putinu ima 1.259 akreditovanih novinara.