KULTURA

Safet Zec: Nadam se da će Vijećnica postati epicentar kulturnih zbivanja

Ugledni umjetnik

Autor:Fena

18.12.2014

 

"Tragični rat i sve ono što se desilo s Vijećnicom dio je naše istorije. Međutim, duboko vjerujemo i nadamo se da će ona postati ono što Sarajlije očekuju - epicentar kulturnih i umjetničkih zbivanja, te različitih svečanosti koje Grad priređuje", kazao je jedan od najistaknutijih bh. umjetnika Safet Zec, komentirajući obnovu gradskog simbola Vijećnice.

Zec je prisustvovao sinoćnjoj promociji prve monografije posvećene Vijećnici, koju autorski potpisuju Ferhad Mulabegović, Smajo Mulaomerović i Valerijan Žujo, dok je urednik izdanja Nedžad Mulaomerović.

Naglasio je da mu je to prvi ulazak u potpuno obnovljenu Vijećnicu, te da je u njoj bio tokom obnove, kada njena ljepota i jedinstvenost još uvijek nisu bili vidljivi.

"Izuzetno mi je drago što je Vijećnica obnovljena, jer ona je, kao gradska kuća, zapravo krucijalno mjesto jednog grada. Za nas u Sarajevu to je zgrada izuzetne ljepote, koju se potrudila da u ovom gradu ostavi jedna epoha. Stoga me raduje i dijelim sa svim Sarajlijama ove mjesece od njenog otvaranja", istaknuo je on.

Zec smatra da nove generacije treba da vide Vijećnicu i saznaju nešto više o njenoj burnoj istoriji. Govoreći o svojoj generaciji, podsjeća da je ona pamti kao mjesto gdje je bila smještena univerzitetska biblioteka, zbog čega je to zdanje dugo godina ugošćavalo knjige.

"Nadam se da zapravo prisustvujemo preprojektovanju i nalaženju pravnog smisla ovakve jedne prelijepe zgrade", ustvrdio je on.