CRNA HRONIKA

Turkovićev fan priznao da je sjedio do Šejle u sudnici

Suđenje Emiru Lepenici zbog ometanja rada pravosuđa

Autor:A. KAPO

18.12.2014

U Sudu Bosne i Hercegovine jučer je nastavljeno suđenje Emiru Lepenici (20), studentu iz Sarajeva, koji je, inače, sudeći prema njegovim istupima na društvenim mrežama, veliki fan Zijada Turkovića, šefa zločinačke organizacije, iza koje je ostalo pet leševa!

Uvredljive riječi

Lepenica se, prema potvrđenoj optužnici Tužilaštva BiH, tereti za krivično djelo ometanje rada pravosuđa, jer je 6. januara ove godine sa svog profila na Facebooku poslao prijeteću poruku Olegu Čavki, tužiocu BiH, koji je, uz Dianu Kajmaković, potpisnik optužnice kojom je iza brave smješten njegov idol Turković.

Na jučerašnjem ročištu optuženi Lepenica, svjedočeći u svoju korist, kazao je da ne poznaje Turkovića, kao ni njegovu suprugu Šejlu, te da je za njih čuo samo iz medija. Potvrdio je da je na dva ročišta Turkovićevoj grupi sjedio baš do njegove supruge Šejle.

sejla-turkovic3

Šejla Turković: Dolazila Ziki na suđenje

Lepenica je svoje prisustvo u publici pravdao činjenicom da je, nakon što je upisao Fakultet političkih nauka, imao dovoljno slobodnog vremena te da je htio vidjeti kako to uživo funkcionira u sudnici. Odgovarajući na pitanja advokata Senada Bilića, Lepenica je rekao da “Čavku nije ružno ni pogledao”.

- Nije bilo nikakvih presretanja po hodnicima – nastavio se pravdati Lepenica.

U prijetnji tužiocu Čavki Lepenica je čak citirao Turkovića, koristeći uvredljive riječi, kao što su “ptico korumpirana”. To je rječnik šefa zločinačke organizacije zbog kojeg je bezbroj puta izbačen iz sudnice tokom prvostepenog postupka, u kojem je, podsjećanja radi, osuđen na 40 godina zatvora.

Odbijen prijedlog

Indikativno je da je odbrana optuženog, tačnije advokat Senad Bilić, predložio da se kao svjedok pozove Turković, ali sutkinja Tatjana Kosović to nije dozvolila, jer se Zijad Turković ne spominje u prijetnji upućenoj Čavki.

zijad-turkovic-25

Zijad Turković:Verbalno napadao tužioca

Naredno ročište zakazano je za 6. januar 2015. godine, za kada je planirano ulaganje materijalnih dokaza odbrane te iznošenje završnih riječi.

Posredne prijetnje

Tužilac Miroslav D. Marković suočio je Lepenicu i sa službenom zabilješkom koju su sačinili policajci, a u kojoj piše da je primijećen u blizini škole koju pohađaju maloljetna djeca tužiteljice Diane Kajmaković, koja, također, trpi strahovit pritisak od Turkovićeve zločinačke organizacije zbog postupanja u njihovom slučaju.

- Ne znam ni da ima djecu. Volio bih vidjeti sliku da sam bio ispred škole. Što me nisu legitimirali policajci? Jedina ustanova ispred koje sam bio, jeste moj fakultet – odgovorio je očigledno dobro pripremljeni Lepenica.

Tužilac Marković naglasio je da se na taj način posredno prijeti i tužiteljici Kajmaković.