BIH

Počela sjednica Vlade Federacija BiH

Na dnevnom redu Nacrt odluke o privremenom finansiranju FBiH

Autor:Fena

18.12.2014

Vlada Federacije BiH će na današnjoj  sjednici, koja je počela u Sarajevu, između ostalog, na dnevnom redu imati Nacrt odluke o privremenom finansiranju Federacije BiH do donošenja Budžeta FBiH za 2015. godinu, odnosno za razdoblje januar-mart 2015. godine. 

Odluka o privremenom financiranju FBiH pripremljena je zbog okolnosti u konstituiranju Parlamenta Federacije BiH, uključujući Dom naroda, te velikog rizika da on neće biti konstituiran do kraja 2014. godine. 

Cilj je osiguranje sredstava za nesmetano izvršenje obaveza iz osnova unutarnjeg i vanjskog duga, socijalnih davanja, invalidnina i mirovina. Inače, Federalna vlada je na 137. sjednici, održanoj 29.10.2014. godine, utvrdila i uputila u parlamentarnu proceduru Nacrt budžeta Federacije BiH za 2015. godinu. 

Vlada FBiH razmatrat će danas Program rada Federalnog zavoda za zapošljavanje u 2015. godini, kao i Finanasijski plan ovog zavoda za narednu godinu, te procjenu plana za 2016. i 2017. godinu. Na današnjoj sjednici će biti razmotrena Odluka o davanju saglasnosti za prihvatanje granta Evropske komisije za Trust fond pretpristupnog instrumenta Evropske unije (EC IPA TF) za drugi projekt upravljanja čvrstim otpadom: Neum, Bosanska Krupa, Srebrenik i Sarajevo. 

Federalna vlada će razmotriti i Odluku o otpisu potraživanja Federalne direkcije robnih rezervi prema poljoprivrednim proizvođačima u postupku sufinansiranja jesenje sjetve pšenice, rod 2014. godina, za isporučenu sjemensku pšenicu i mineralno gnojivo od poljoprivrednih proizvođača u FBiH koji su sudjelovali u programu sufinansiranja jesenje sjetve pšenice, a pretrpjeli su ogromne štete u katastrofalnim poplavama. 

Vlada FBiH će razmotriti i više prijedloga rješenja o dodjeli dijela sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo, namijenjenog za dugoročno finansiranje projekata privrednih subjekata putem dodjele kredita za 2014. godinu, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.