SARAJEVO

Koga revizori uhvate bez karte, platit će 76,60 maraka kazne!

Preduzeće priprema novi i oštriji režim rada kontrolora

J. GAZIJA

18.12.2014

Početkom naredne godine Uprava GRAS-a počet će s primjenom Zakona o obavezama i ovlaštenjima kontrolora javnog prijevoza, nakon što su ga u septembru ove godine usvojili zastupnici u Skupštini KS.

U GRAS-u su već naručili uniforme za ovlaštene kontrolore, a kako nam je kazao Hamdo Ahmiš, šef Službe kontrole i naplate, do sada osmorica radnika imaju neophodne licence, odnosno certifikate za obavljanje ovog posla.

- Ugovor za nabavku uniformi je potpisan. U narednim danima certifikate će dobiti 45 novih kontrolora, a nakon toga će izabrana firma po mjeri radnika skrojiti uniforme - kazao je Ahmiš.

hamdo-ahmis-kontrola-gras1

Ahmiš: Nabavljaju uniformu

Ovim zakonom bit će uređena prava i obaveze putnika i kontrolora, tvrde u GRAS-u. To znači da će biti propisane i kazne.

- Ako putnik ne bude imao kartu, morat će platiti kaznu od 26,60 KM na licu mjesta ili u roku od osam dana na žiroračun ili na blagajni firme. Ukoliko ne plati u zadanom roku, pokrenut će se prekršajna prijava, pa će preko nadležnih institucija morati dodatno platiti 50 KM te sudske troškove - kazao je Ahmiš.

100 KM kazna za kontrolore

Kontrolori će, osim certifikata, imati jedinstvenu plavu uniformu s istaknutim logom preduzeća te pločicom s imenom i prezimenom.

- Predviđene su kazne u iznosu od 100 KM i za kontrolore ako ne budu poštivali kodeks. Također, ako budu selektivno vršili kontrolu ili ako građani budu imali primjedbe na njihov rad, bit će pokrenut disciplinski postupak - ističu u GRAS-u.

8 revizora ima certifikate

26,60 KM kazna za putnike bez karte

100 KM kazne revizorima za selektivne kontrole