BIH

Laureati Šestoaprilske nagrade umjesto 10.000 dobit će 7.000 KM

Odbor još nije raspisao konkurs za dostavljanje prijava

A. NALO

18.12.2014

Odbor za dodjelu priznanja, koji čini 13 članova, početkom godine raspisat će javni konkurs za dodjelu Šestoaprilske nagrade za 2015. godinu. Inače, ovo prestižno priznanje Grad Sarajevo zaslužnim građanima i kolektivima uručuje još od 1956. godine.  

Kako saznajemo, iako je Odbor imenovan krajem oktobra, još nije održana nijedna radna sjednica.

- Konkurs za dostavljanje prijava uskoro će biti raspisan i cijela procedura bi trebala biti završena do aprila. Tada će biti poznata imena laureata za pojedinačnu i grupnu Šestoaprilsku nagradu, koje će se uručiti na Dan Grada, 6. aprila - kazali su iz Grada.

Inače, unazad nekoliko godina dobitnici ovog prestižnog priznanja, osim plaketa, dobivali su i novčane nagrade u iznosu od 10.000 KM. Međutim, taj iznos bi, prema prijedlogu Administrativne komisije Gradskog vijeća, trebao biti umanjen i iznosio bi 7.000 KM. O ovom prijedlogu gradski vijećnici izjašnjavat će se na sjednici zakazanoj za narednu sedmicu.

faksimil-sestoaprilska-nagrada

Faksimil pripremljene odluke o umanjenju novčane nagrade za dobitnike

Članovi Odbora

Na čelu Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva za 2015. godinu bit će  predsjedavajući Miroslav Živanović, a njegov zamjenik Sabahudin Delalić. Za članove su izabrani: Sanja Lazar, Drago Jurić, Amel Mekić, Gradimir Gojer, Enes Husjenović, Igor Mišković, Salih Selmanović, Dženana Zlatar, Rasim Smajić, Jelena Misita i Dragan Vikić.