BIH

U Vlasenici uhapšen Predrag Marjanović zbog ratnog zločina u Capardama

Po nalogu Tužilaštva BiH

Redakcija

18.12.2014

Po nalogu Tužilaštva BiH, policijski djelatnici SIPA, na području Vlasenice, lišili su slobode osumnjičenog Predraga Marjanović , rođenog 1968. godine u Živinicama, državljanina BiH.

Ovaj osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je tokom mjeseca juna 1992. godine, za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije R BiH i VRS, kao pripadnik Birčanske brigade VRS, jedinice poznate kao „Šekovačka garda“, u mjestu Caparde, općina Osmaci, postupao protivno Ženevskim konvencijama o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je osumnjičen da je 21./22. juna 1992. godine, došao u jedan objekat u Capradama, gdje su bile nezakonito zatočene žene bošnjačke nacionalnosti koje su protjerane sa područja Brčkog, te uz upotrebu sile i prijetnje, počinio silovanje i seksualno zlostavljanje jedne žrtve bošnjačke nacionalnosti, koje je počinjeno na izrazito surov način.

S obzirom da je u tom objektu, u koji su bile izdvojene žene i malodobne djevojke, počinjeno višestruko silovanje više od 25 žrtava, koje su nasilno izvođene i silovane i seksualno zlostavljane po napuštenim kućama u tom mjestu,Tužilaštvo BiH intenzivno radi na identificiranju ostalih osumnjičenih počinitelja i njihovom procesuiranju za počinjeni ratni zločin.

Marjanović Predrag osumnjičen je da je počinio kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predat postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičenog, te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom, kaže se u saopštenju iz Tužilaštva BiH.