BIH

Pripadnici FUP-a izvršili pretres stana Hamdije Lipovače u Sarajevu

Akcija izvedena uz podršku pripadnika specijalne jedinice

S. D. - D. K.

18.12.2014

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) izvršili su jutros pretres stana Hamdije Lipovače u ulici Avdage Šahinagića u Sarajevu, saznaje "Dnevni avaz".

Akcija je izvedena uz podršku pripadnika specijalne jedinice, a u okviru istrage koja se vodi protiv Lipovače, u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Unsko-sanskog kantona (USK).

Policija je vjerovatno u potrazi za materijalima koji mogu poslužiti kao dokaz u daljoj istrazi koja se vodi protiv Lipovače.

Podsjećamo, predsjednika Vlade USK u tehničkom mandatu Hamdiju Lipovaču jučer su u Bihaću uhapsili pripadnici FUP-a po naredbi Tužilaštva USK.

Kako je saopćeno, on se tereti za zloupotrebu službenog položaja. Nezvanično, Lipovača je osumnjičen za namještanje tendera pri obnovi Sportskog centra STENS u Bihaću još 2007. godine, dok je on bio načelnik Općine, a zbog pribavljanja imovinske koristi, i to u iznosu nekoliko stotina hiljada maraka.

Lipovača se, navodno, sumnjiči da je u ime Općine 2007. godine potpisao službenu ispravu u koju je unio neistinite podatke o izvođenju dodatnih radova s identičnim datumom i brojem protokola, ali drugim novčanim iznosom.

Hapšenje je izvedeno u Lipovačinoj porodičnoj kući u Midžića mahali oko 10.15 sati, nakon što Lipovača nije odmah otvorio vrata. Specijalac pod maskom udarao je nogom u ulazna vrata i pitao glasno: “Otvori, je li Hamdija tu”, a kada se premijer konačno pojavio u potkošulji, odgurnut je na susjedni zid i potom bačen na pod potrbuške.

Po naredbi Kantonalnog suda u Bihaću obavljen je pretres i izuzeti dokazi koji će poslužiti u daljnjem krivičnom postupku.