BIH

Policijske agencije podigle pripravnost!

Prijetnje terorista u BiH ozbiljno shvaćene

Autor:M. AŠČIĆ

18.12.2014

Sve policijske agencije u Bosni i Hercegovini podigle su mjere osiguranja na viši nivo, saznaje naš list, nakon posljednjih dešavanja u Australiji i Pakistanu, gdje su naoružani otmičari u krvavom pohodu ubili na stotine nedužnih civila, većinom djece.

Ozbiljan pristup

Viši stepen sigurnosti odnosi se i na nadzor nad ambasadama u BiH, diplomatima koji u BiH žive i rade, VIP osobama, kao i državnim i federalnim institucijama, potvrđeno je našem listu iz policijskih struktura. Posljednje procjene da bi se slični napada mogli ponoviti u svim zemljama koje su članice globalne koalicije protiv Islamske države (IS), shvaćene su krajnje ozbiljno i profesionalno.

Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije (FUP), rekao je za "Avaz" da su pripadnici FUP-a digli na viši nivo osiguranje federalnih institucija koje štite, kazavši da budnim okom prate sigurnosnu situaciju u cijeloj državi.

- Sve su agencije na oprezu, ne samo zbog posljednjih dešavanja nego već odranije, od dana kada je terorizam postao globalna prijetnja. Mi sve provjeravamo. Svaki dolazak osoba koje su bile na stranim ratištima također se istražuje. Ništa se ne prepušta slučaju. Naša policija vlada situacijom - kaže Lukač.

Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH, potvrdio je za naš list da je pojačan nivo osiguranja u državi.

- Mi smo na osnovu naših procjena podigli nivo osiguranje za diplomate i ambasade koje osiguravamo. No, osim toga, radimo na jednom sigurnijem ambijentu za sve građane BiH. Sve policijske agencije također su na oprezu. Pomno sve pratimo - kaže Vilić.

Jasni prioriteti

U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) kažu da je borba protiv terorizma prioritet u njihovom radu te da imaju odličnu saradnju s ostalim agencijama u zemlji i regionu.

- SIPA kontinuirano prikuplja informacije i saznanja i provodi aktivnosti koje imaju za cilj prevenciju i borbu protiv terorizma, što spada u prioritete rada Agencije, a sve radi sigurnog okruženja za život svih građana BiH. Postupamo na osnovu Strategije i Akcionog plana za prevenciju i borbu protiv terorizma - rečeno nam je iz SIPA-e.

Hadžović: Posao sigurnosnih službi

Denis Hadžović, generalni sekretar Centra za sigurnosne studije (CSS) iz Sarajeva, kaže za "Avaz" da sve države koje su na strani borbe protiv terorizma, pa tako i BiH, snose posljedice. No, Hadžović ističe da BiH nije toliki predmet interesiranja pripadnika IS-a.

- Naša država ne doprinosi toliko toj globalnoj borbi. Ali, svakako da se trebaju poduzeti sve radnje da se spriječe svi neželjeni slučajevi. Pogotovo na tome trebaju raditi sigurnosno-obavještajne strukture - rekao je Hadžović.