BIH

Kako su podijeljene fotelje

Već poznati kandidati za Vijeće ministara BiH

S. DEGIRMENDŽIĆ

18.12.2014

Predsjedništvo BiH trebalo bi na sjednici 23. decembra imenovati mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, saznaje „Dnevni avaz“. Iako su iz SDA, kojoj po sistemu rotacije pripada mjesto budućeg predsjedavajućeg državne vlade, već odaslali informaciju da će to biti Denis Zvizdić, još je neizvjesno hoće li njegov izbor danas i potvrditi stranačko Predsjedništvo.

Novi kandidat

Naime, Sadik Ahmetović, jedan od potpredsjednika SDA, izjavio je da će na današnjoj sjednici Predsjedništva SDA za mandatara predložiti Adila Osmanovića, također jednog od potpredsjednika te stranke. Ovom najavom Ahmetović je potvrdio da u SDA još postoje najmanje dvije struje. Uporedo s konačnim imenovanjem mandatara, koalicioni partneri na državnom nivou - SDA, DF, HDZ BiH i Savez za promjene u kojem su SDS, PDP i NDP - užurbano prave liste svojih kandidata za ministarske pozicije.

Iako se može očekivati da se, kao u slučaju Zvizdića, i za ministre pojave još neki kandidati, za sada su u opciji manje-više poznata imena s političke bh. scene koja bi mogla zasjesti u ministarske fotelje na državnom nivou. Tako bi SDA za ministra civilnih poslova mogla imenovati Senada Šepića, a za čelnika Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Adila Osmanovića.

Četiri mjesta

Prema trenutnim informacijama s terena, HDZ bi mogao na mjesto ministrice vanjskih poslova predložiti Željanu Zovko, za ministra prometa i komunikacija Rudu Vidovića. Na poziciju ministra pravde HDZ bi ponovo mogao predložiti Barišu Čolaka, koji i sada obavlja tu funkciju. Stranke iz RS žele četiri pozicije, a sve je izvjesnije da će SDS dobiti Ministarstvo sigurnosti i za čelnika te institucije predložiti Dragana Mektića, a Milenka Stanića za ministra finansija te Mirka Šarovića za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Igor Crnadak iz PDP-a vjerovatno će biti predložen za ministra odbrane.

Mnogo je više onih koji bi željeli neku od funkcija nego što je ministarskih fotelja na državnom nivou. Za sada je neizvjesno hoće li DF-u, koji je ranije najavio da će tražiti funkciju rezerviranu za ostale, biti ispunjena ta želja.

No, izvori upućeni u pregovore tvrde da će ovoj stranci vjerovatno biti ponuđena neka od pozicija zamjenika ministara, što se očekuje i u slučaju NDP-a.

Denis Zvizdić (SDA)

Predsjednik je Kantonalnog odbora SDA Sarajevo. Posljednjih deset godina aktivno je učestvovao u vlasti u vladama i parlamentima. Ovaj arhitekta po struci, porodično, ali i poslovno, snažno je vezan uz krugove bliske Muslimanskoj braći.

denis-zvizdic-1

Mandatar VMBiH

Vozi BMW A1, ima stan vrijedan 150.000 KM, kuću i poslovni prostor od 310.000 KM i vikendicu vrijednu 65.000 KM. Iza sebe ostavlja Kanton Sarajevo u kolapsu, deficitu od 200 miliona KM, a javne firme poput GRAS-a, ZOI-ja i drugih u raspadu.  

Igor Crnadak (PDP)

Ekonomista je po struci. Bio je zamjenik ministra odbrane. Prema imovinskom kartonu, ima dva stana ukupne vrijednosti 270.000, a njegova supruga poslovni prostor od 95.000 KM. Zajedno imaju ušteđevinu od 33.000 KM.

igor-crnadak-1

Ministarstvo odbrane

Mirko Šarović (SDS)

Bivši je predsjednik Republike Srpske i član Predsjedništva BiH. OHR mu je ukinuo zabranu političkog djelovanja 2011. godine, nakon čega je imenovan za državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a smijenjen je 2013.

mirko-sarovic-1

Vanjska trgovina i ekonomski odnosi

Bariša Čolak (HDZ BiH)

Ministar je pravde BiH još od 2006. godine, a prije toga bio je i državni ministar sigurnosti. Vlasnik je stana, zemljišta i porodičnog imanja s kućom koje je u imovinskom kartonu iz 2010. procijenio na ukupnu vrijednost od 480.000 KM.

barisa-colak3

Pravda

Željana Zovko (HDZ BiH)

Karijerni je diplomata. Savjetnica je predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Bila je ambasadorica BiH u Španiji, Maroku, Francuskoj i nerezidentna ambasadorica za Alžir, Andoru, Monako i Tunis.

zeljana-zovko-1

Vanjski poslovi

Rudo Vidović (HDZ BiH)

Aktuelni je zamjenik ministra prometa i komunikacija i bivši ministar. U HDZ-u je bio od osnivanja, da bi tu stranku napustio 2006., kada je otišao u HDZ 1990, iz kojeg se vratio ove godine.

rudo-vidovic-1

Promet i komunikacije

Dragan Mektić (SDS)

Sadašnji je direktor Državne službe za poslove sa strancima. Na tu poziciju došao je 2010. godine, nakon što se oprostio od funkcije zamjenika ministra sigurnosti.  

dragan-mektic-1

Sigurnost

 

Senad Šepić (SDA)

Bio je zamjenik ministra civilnih poslova BiH od 2007. do 2010. godine te poslanik u Parlamentu BiH. Dugogodišnji je kadar SDA u državnim institucijama, ali bez velikog učinka. Između ostalog, vlasnik je stana od 112 kvadratnih metara koji je procijenio na 269.000 KM.

senad-sepic-1

Civilni poslovi


Adil Osmanović (SDA)

Bio je potpredsjednik RS i poslanik u NSRS. Aktuelni je federalni ministar raseljenih osoba, a na posljednjim izborima ušao je u Narodnu skupštinu RS. Smatra se, svojevrsnom opozicijom u SDA i predvodnikom kadrova rahmetli Sulejmana Tihića, predsjednika SDA.

osmanovic-adil1mk

Izbjeglice i raseljena lica

Milenko Stanić (SDS)

Ekonomista je po zanimanju. Dugogodišnji kadar SDS-a bivši je ministar trgovine i narodni poslanik u RS koji je godinama bio pod sankcijama OHR-a zbog sumnje da je pripadao grupi koja je podržavala haške optuženike za ratne zločine. Dekan je jednog privatnog fakulteta u Bijeljini.

milenko-stanic-1

Finansije