BIH

Finci: Ove godine imamo više beba nego u protekloj deceniji

Jevreji u BiH Hanuku slave s posebnim osjećajem nade

En. ZGODIĆ

18.12.2014

Veliki jevrejski praznik Hanuka, koji je nastupio s dolaskom noći u utorak, Jevreji u Sarajevu i BiH ove godine proslavljaju s posebnim osjećajem zadovoljstva i nade.

Kako kaže predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci, ove godine postali su bogatiji za desetero novorođene djece, što je, dodaje on, pravo čudo, s obzirom na to da toliko djece nije rođeno u cijeloj protekloj deceniji.

Nova generacija

- Neki današnji članovi naše zajednice su tokom rata otišli kao vrlo mladi, a onda se vratili i stasali da mogu imati vlastito potomstvo. Nadamo se da ćemo i mi stari dočekati da vidimo kako raste ta nova generacija te da će i u budućnosti u Sarajevu biti Jevreja, kao što ih je bilo vjekovima unazad - ističe Finci.

Hanuka gotovo uvijek pada u zimskom periodu, uglavnom u decembru. Obilježava se osam dana, a njome Jevreji u BiH i cijelom svijetu proslavljaju oslobađanje Jerusalimskog hrama nakon grčke okupacije.

- Iako su tada u hramu zatekli količinu ulja dovoljnu samo za jedan dan, desilo se čudo, gorio je osam dana, i zato su Jevreji, počevši od utorka navečer, počeli paliti po jednu svijeću svaku večer i to na hanukiji koja ima devet krakova, za razliku od drugog svijećnjaka menore, sa sedam krakova - objašnjava Finci.

Prave krofne

Običaj je, kaže naš sagovornik, da se u danima Hanuke vjernici slade, i to tradicionalnim krofnama koje se prave s džemom ili, u novije doba, čokoladnim kremama. Centralna proslava Hanuke u Sarajevu bit će organizirana u subotu.

Proslava s komšijama

Finci ističe da Hanuka i ove godine pada uoči Božića, koji katolici slave 25. decembra, Nove godine, te Božića po gregorijanskom kalendaru, kako slave pravoslavci. Navodi da se Hanuka, kao i drugi vjerski praznici u BiH, obilježava u solidarnosti, međusobnom razumijevanju, s komšijama i prijateljima.