BIH

Od poslanika tražili hrpu dokumenata

Novi administrativni apsurdi u Parlamentu BiH

A. L.

18.12.2014

Na konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je održana 9. decembra, nakon što su poslanici i zvanično počeli s radom, od njih je zatraženo da u roku od tri dana dostave nekoliko dokumenata, koje su već ranije dostavljali prilikom prijave na izbore, i to Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), što ih je iznenadilo.

Od novoizabranih poslanika zatraženo je da dostave rodni list, prijavu mjesta prebivališta, uvjerenje o državljanstvu, izjavu imaju li privatnu firmu te zahtjev za reguliranje radnopravnog statusa. Postavlja se pitanje zašto birokratija traži uvjerenje o državljanstvu od poslanika koji su izabrani na izborima!?

Mirsad Đonlagić, poslanik Saveza za bolju budućnost u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, rekao je za „Dnevni avaz“ da je već 12. decembra dostavio tražene dokumente.   

- Istina, to jeste malo čudno, jer smo uvjerenje o državljanstvu predali kada smo se registrirali na izborima. Da li je to ponovo trebalo raditi u nekim drugim procedurama, zaista ne znam. Koliko mi je poznato, svi poslanici 12. decembra su dostavili tražene dokumente - kaže Đonlagić.

Kako nam je pojašnjeno u Parlamentarnoj skupštini BiH, ne radi se ni o kakvim dodatnim provjerama nego o dostavljanju podataka radi popune poslaničkih kartona.

I Željko Komšić bit će profesionalni poslanik

Kako „Avaz“ saznaje, novih 14 poslanika podnijelo je zahtjeve za profesionalni angažman u Parlamentu BiH, a među njima je i Željko Komšić, poslanik Demokratske fronte i predsjednik te stranke.