LIFESTYLE

Pogubljen nedužan, a sud poslije 70 godina presudio da nije kriv

George Stinney bio je najmlađi osuđenik na smrt u SAD-u

(D. K.)

18.12.2014

Pravda je zaista spora u slučaju 14-godišnjeg Afroamerikanca Georgea Stinneyja, koji je prije 70 godina osuđen i smaknut na električnoj stolici zbog ubistva dviju bjelkinja. Postao je najmlađa osoba pogubljena na električnoj stolici.

Sutkinja Carmen Mullins u utorak je oslobodila krivnje nedužnog dječaka iz ruralnog dijela Južne Karoline osuđenog da je nasmrt premlatio Mary Emmu Thames (7) i Betty June Binnicker (11) u segregiranom gradiću Alcolu. Djevojčice su otišle u vožnju biciklom nakon čega im se izgubio svaki trag. Bilo je to davne 1944. godine.

Njihova tijela pronađena su u jarku u crnačkom dijelu grada. Obje su ubijene metalnim šiljkom, piše Jutarnji list.

- Nije bilo svjedoka niti fizičkih dokaza. Dječaku su tokom suđenja kršena ustavna prava. Nije imao vjerodostojnu odbranu, a njegovo priznanje, koje postoji u dvije verzije, čini se da je bilo iznuđeno - rekla je sutkinja Mullins.

Dječakove sestre i brat svjedočili su ove godine na raspravnom vijeću na kojem je ponovo razmatrana presuda.

- Odveli su mi brata zauvijek, a moja majka se nikada poslije toga nije nasmijala. Voljela bih da njegovo ime bude oslobođeno krivnje - rekla je Amie Ruffner (78).

Porodice ubijenih djevojčica protivile su se ovakvoj odluci pojašnjavajući da je ostalo vrlo malo materijalnih dokaza s prvog suđenja, te da je nemoguće utvrditi što se tačno dogodilo prije nekoliko decenija u sudnici.

Davne 1944. suđenje je trajalo samo tri sata. U poroti su sjedili isključivo bijelci i to muškarci, a trebalo im je samo 10 minuta da osude Stinneyja. Tri mjeseca kasnije poslali su ga na električnu stolicu.