BIH

11 mjeseci borbe protiv poniženja!

Demonstranti i dalje ispred Predsjedništva BiH

A. NUHANOVIĆ

18.12.2014

Od masovnih demonstracija koje su 7. februara podigle hiljade Bosanaca i Hercegovaca na noge prošlo je skoro 11 mjeseci, ali najuporniji građani Sarajeva ne odustaju od protesta.

Ništa, pa ni kiša i hladno vrijeme, kao što je to bilo jučer, nije ih omelo da se svaki dan ispred zgrade Predsjedništva BiH okupljaju i traže promjene za bolji život.  

Korupcija i kriminal

Poručuju da, sve dok imaju snage, neće ni odustati od podsjećanja političara da civilno društvo u našoj zemlji postoji. Najavljuju i radikalne demonstracije, koje će, kako tvrde, potresti cijelu BiH, snažnije nego što se to desilo 7. februara.

Ogorčeni dvadesetogodišnjom stagnacijom, korupcijom, kriminalom, siromaštvom, nebrigom za nezaposlene, socijalne kategorije... demonstranti na svojim transparentima ispisali su "Lopove u zatvore", "Trbuh revolucija"...  

- Radikalne demonstracije uveliko se pripremaju. Ljude koji će u masama izaći na ulice molimo samo da ne pale i ruše. Planirali smo da novoj vlasti damo 100 dana da napravi poteze. Ali, kako vidimo da SDA koalicione partnere ponovo vara, mislim da se tih 100 dana neće dočekati, da će se prije masa pobuniti. Sve će krenuti iz srca Sarajeva. Demonstracijama ćemo srušiti vlast - kazao nam je Fehim Lović, koji na ulici 11 mjeseci traži "bolje sutra".

Okupljeni demonstranti s kojima smo jučer razgovarali, između ostalog, poručuju svima kojima je stalo do države da izađu i protestiraju protiv "zuluma".

Bio borac

- Moramo se boriti protiv ove vlasti koja ne čuje naše vapaje. Ne znaju kako je teško deverati danima, godinama, gladan, žedan, bez mogućnosti da nađeš posao. Nije lahko ni provoditi dane na ulici mokar, prljav. Ali, kako moju djecu sutra ne bi dočekala ista ovakva sudbina, moramo se boriti i tražiti bolji život. Bio sam borac, nisam se borio za ovu zemlju da oni uživaju sami, dok je više od polovine građana primorani po kontejnerima roviti i tražiti hranu - kaže Nezim Alić, jedan od demonstranata.

SDA je kumovala propasti

Lalić kaže da su novi protesti neizbježni s obzirom na to da nisu zadovoljni novom vlašću.

- Većina ljudi s budžeta glasala je za SDA, a to nije promjena za nas, obične građane, koji do posla ne možemo doći godinama. SDA, koja je na vlasti više od 20 godina, kumovala je ovoj propasti, a ko god je u vlasti ušao u njihov zagrljaj, propao je. Ne želimo biti nijemi posmatrači u svojoj zemlji dok ona tone - istakao je Lović.