BIH

Imami došli riješiti probleme, predsjednik Povjereništva Medžlisa pozvao im policiju

Velika Kladuša

Autor:S. D.

17.12.2014

U kući u kojoj se nalazi Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Velika Kladuša , danas je intervenirala policija – saznaje "Dnevni avaz“ od izvora upućenog u dešavanja koja su prethodila dolasku policije, a koji je želio ostati anoniman.

Policiju je, prema tvrdnjama našeg sagovornika  pozvao predsjednik Povjereništva  Medžlisa IZ Velika Kladuša Enver Melkić, inače vlasnik firme „Amelšeh“ .Melkić je tražio asistenciju policije da bi iz prostorija Medžlisa izbacio grupu velikokladuških imama koji su htjeli riješiti neke administrativne probleme sa sekretarom Medžlisa.

Međutim, to se nije svidjelo Melkiću, koji je od njih tražio da napuste prostorije, našto su imami uzvratili da taj prostor pripada i njima i da ih niko ne može i nema pravo izbaciti.. Nakon toga je Melkić telefonom pozvao Policijsku stanicu (PS)  Velika Kladuša čiji službenici su  ubrzo došli, te ustanovili da nema razloga za njihovim prisustvom, ili bilo kakvom intervencijom.

Inače, kladuški Medžlis je u velikim problemima zbog kojih je i Rijaset IZ u BiH u septembru ove godine i uveo u Povjereništvo u ovom najzapadnijem krajiškom gradu.Naime, naš izvor tvrdi da su imami u veoma teškom položaju, da je utvrđeno da je bilo i finansijskih malverzacija ,  da je izvještaj za prošlu godinu usvojen  bez kvoruma, da se ne vodi  evidencija o trošenju sredstava, te da je čak nepoznato i koliko je imama prijavljeno i da li se za njih plaćaju obaveze, o čemu su imami i dana stražili odgovore.

Problemi u ovom Medžlisu su kulminirali nedavnim  napadima na Selvedina Beganovića, imamu u džematu Trnovi, koji se javno usprotivio vrbovanju mladih za odlazak na sirijsko i iračko ratište, a napadači na njega još nisu otkriveni. Naš izvor tvrdi da na području Velike Kladuše ima još imama koji su izloženi  pritiscima i prijetnjama iz različitih razloga, ali da niko još nije uspio da ih adekvatno zaštiti.

O svemu je kaže naš sagovornik u septembru obaviješten i Rijaset IZ u BiH, ali konkretnijih pomaka u rješavanju situacije nema.