GLOBUS

Netanjahu: EU je naivna i licemjer

Evropski sud pravde uklonio Hamas sa liste terorističkih organizacija

Fena

17.12.2014

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu oštro je kritikovao EU zbog odluke Evropskog suda pravde da ukloni Hamas sa liste terorističkih organizacija.

Netanjahu je rekao da je ta odluka zapanjujući primjer evropskog licemjerja i pokazatelj da Evropa ništa nije naučila iz Holokausta.

"Danas smo vidjeli niz primjera evropske naivnosti i, ako mogu da dodam, licemjerja", rekao je Netanjahu.

Netanjahu je rekao da previše ljudi u Evropi traži od Izraela ustupke, koji će "ugroziti ne samo sigurnost Izraela već i - paradoksalno - bezbjednost same Evrope, pošto je Izrael na isturenom položaju evropske civilizacije".

"Kakvo licemjerje, kakva lakrdija. Pitam - gdje je elementarni evropski integritet?", rekao je Netanjahu u redovnom godišnjem obraćanju stranim novinarima.

On je istakao da će Izrael nastaviti da štiti svoj narod i državu od snaga terora i tiranije i licemjerja, prenose mediji.

Evropski sud danas je u odgovoru na žalbu Hamasa zaključio da ta palestinska grupa treba da se skine sa spiska terorističkih organizacija, ali da je odluka donesena iz proceduralnih razloga, a ne na osnovu suštinske procjene djelovanja Hamasa.

Evropska komisija je saopštila da EU i dalje smatra Hamas terorističkom organizacijom i namjerava da se žali na odluku Evropskog suda pravde.