CRNA HRONIKA

Zatraženo produženje pritvora Prijedorčaninu koji je seksualno zlostavljao kćerke

Okružno tužilaštvo Banja Luka

M. M.

17.12.2014

Banjalučko Okružno tužilaštvo zatražilo je od Okružnog suda Banja Luka da produži pritvor Rajku D. iz Prijedora koji se sumnjiči da je više puta pokušao da siluje svoje kćerke.

Produženje pritvora zatraženo je zbog bojazni da će uticati na svjedoke, ponoviti krivično djelo ili dovršiti pokušano krivično djelo.

Tužilaštvo R. D. tereti da je od 2004. do 18. novembra ove godine u više navrata pokušao da siluje svoje kćerke  V. D.(1990) i M. D.(1997).

Oštećene mldb. M. D. i V. D. su, dakle, duži niz godina trpjele nasilje od osumnjičenog.

Njihova braća B. i S. su članovi porodice i žive u istom porodičnom domaćinstvu i kako su potvrdili u svojim iskazima imali su određena posredna saznanja o dešavanjima između oštećenih i osumnjičenog, ali nisu smjeli da preduzmu bilo koju radnju protiv oca, kao ni oštećene.

Također, supruga osumnjičenog ima određena saznanja u vezi sa predmetnim događajem, a pod uticajem je osumnjičenog pa su to naročite okolnosti koje ukazuju da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao uticati na oštećenu i ostale svjedoke da promjene iskaz i na taj način ometa uspješno vođenje krivičnog postupka.

Osumnjičeni je ranije osuđivan, duži vremenski period je u odnosu na obje oštećene preduzimao niz radnji izvršenja krivičnog djela pri čemu je na razne načine zadovoljavao svoje seksualne nagone iskorištavajući nemoć oštećenih i odnos prema njima. Više puta je pokušavao da stupi u polni odnos sa mldb.oštećenom M. D.na različitim mjestima, unutar kuće i van nje pa su to naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo ili dovršiti pokušano.