GLOBUS

Grčki poslanici nisu izabrali predsjednika u prvom krugu

Kandidat vlade Stavros Dimas dobio 160 glasova, potrebno 200

Srna

17.12.2014

Grčki parlament danas u prvom krugu glasanja nije uspio da izabere novog predsjednika Grčke, koji treba da zamijeni aktuelnog šefa države Karolosa Papuljasa, pa sada ostaju još dva kruga izjašnjavanja.

Stavros Dimas, kandidat vlade, koju predvode konzervativci, dobio je 160 glasova, što je mnogo manje od potrebnih 200, od mogućih 300, za direktnu pobjedu.

Drugi krug, u kome će, takođe, trebati 200 glasova za pobjedu, najavljen je za 23. decembar, a treći za 29. decembar, kada će biti dovoljno 180 glasova, objavio je večeras list "Dejli mejl".

Dvopartijska vladajuća koalicija ima 155 poslaničkih mjesta i potrebna joj je podrška opozicije ili nezavisnih poslanika da osigura izbor Dimasa 29. decembra.

"Pred nama su još dva kruga. Nadam se da će novi predsjednik biti izabran. Situacija u zemlji je teška i uvjeren sam da su poslanici toga svjesni", izjavio je premijer Antonis Samaras napuštajući parlament nakon glasanja.

Ukoliko ni 29. decembra ne bude donesena odluka o novom grčkom predsjedniku, parlament će biti raspušten, a Samaras će morati da raspiše prijevremene izbore početkom naredne godine.

U Grčkoj poslanici biraju predsjednika, čija je pozicija više simbolična.