OSTALI SPORTOVI

U Engleskoj započinje profesionalnu karijeru

DANSKA Haris Džindo, perspektivni bokser

Is. Ć.

17.12.2014

Bokser Haris Džindo rođen je 1990. i prvih šest godina života proveo je u sarajevskom naselju Buča Potok. Nakon rata, 1996. odselio se sa porodicom u Dansku, gdje i danas živi i uspješno se bavi plemenitom vještinom.

Prve borbe

Kao 15-godišnjak počeo se družiti s rukavicama i ringom, a sa 16 je već imao nekoliko borbi. Poslije je napredovao, ostvarivao odlične rezultate u amaterskom boksu i sada je odlučio otići korak više i prijeći u profesionalce.

- Boksujem u srednjoj kategoriji (do 75 kilograma), a u januaru ili februaru naredne godine prelazim u jednu sportsku akademiju u Londonu. Već sam bio tamo na testiranju i, zajedno sa još dva boksera, dobio sam poziv da idem u Englesku. Ako sve bude prema planu, očekujem da bih u februaru mogao imati prvi profesionalni meč – kaže Džindo.

Na pitanje šta očekuje u budućnosti, odgovara kako je rano upuštati se u dugoročne planove i prognoze.

- Počinjem onako kako sam se dogovorio sa mojim budućim trenerom u Londonu. Idemo meč po meč pa ćemo vidjeti kako će se situacija razvijati. Nema i ne smije biti neke euforije, spreman sam strpljivo graditi karijeru i ime – skromno govori Džindo.

BiH u srcu

Iako u Englesku ide kao danski bokser, Haris ističe da mu srce kuca za domovinu.

- Drago mi je što ću biti jedini Bosanac u engleskom boksu. Tamo idem iz Danske, ali će moja država uvijek biti Bosna i Hercegovina. Moje majice, šorcevi su u bojama su zastave BiH – naglašava ovaj mladi profesionalni bokser.

Na kraju je zahvalio djevojci Sari na podršci i pomoći, kao i našim ljudima iz Danske, koji su sve vrijeme uz njega.