LIFESTYLE

Kako je živjet u najzelenijim gradovima svijeta?

Vancouver, Curitiba, Copenhagen, San Francisco i Cape Town

A.U.

17.12.2014

Prema Siemensovom indeksu zagađenosti u gradovima, Vancouver, Curitiba, Copenhagen, San Francisco i Cape Town su najzeleniji gradovi svijeta.

1. Vancouver u Kanadi ima izuzetan kvalitet zraka i nisku produkciju CO2, a vlasti su postavile za cilj dodatno smanjiti emisije tog spoja za 33 posto do 2020. godine. Dok su drugi gradovi radili na poboljšanju saobraćajne infrastrukture, Vancouver se fokusirao na razvoj kvalitete života u gradu, a većina kuća ima i vrt.

vankuver

Biciklizam u Vancouveru (Foto: Getty)

2. Od svih južnoameričkih gradova na indeksu zagađenosti, jedino je brazilska Curitiba dobila nadprosječne ocjene. Prije oko 50 godina izgradili su prvi brzi sistem gradskog prevoza, a 1980-ih počeli program recikliranja, te je takva „zelena“ politika nastavljena i danas. Veliko korištenje gradskog prevoza znači da je automobilski saobraćaj u tom gradu jako mali, u poređenju sa drugim, piše BBC.

curitba

Historijski centar Curitibe (Foto: Getty)

3. Copenhagen je proglašen „najzelenijim“ evropskim gradom. Skoro svaki stanovnik živi najdalje 350 metara od javnog prevoza, a više od 50 posto ljudi redovno koristi biciklo za prevoz. Rezultat toga je izuzetno niska zagađenost zraka za grad te veličine.

copehagen

Vožnja biciklom kroz Copenhagen (Foto: Getty)

4. San Francisco ima dugu historiju svjesnosti o okolini koja se može pratiti još od osnivanja Sierra kluba u 19. stoljeću, a čak 77 posto smeća u tom gradu bude reciklirano.

ssan-francisco

Tramvaj u San Franciscu (Foto: Getty)

5. Cape Town je drugi najveći grad u Južnoj Africi, ali vlasti se trude da ne bude i na vrhu liste zagađenosti. Prije šest godina grad je počeo koristiti energiju iz prvih vjetroelektrana, a cilj je da do 2020. godine čak 10 posto energije bude dobivano iz obnovljivih izvora. 

cape-town

Pogled na Cape Town iz zraka (Foto: Getty)