BIZNIS

"Bingo" zvanično preuzeo "Interex"

Posao završen na obostrano zadovoljstvo

A. ARNAUTOVIĆ

17.12.2014

"Bingo" najveći bh. lanac trgovina danas je zvanično preuzeo "Interex", sa 24 poslovna objekta, 709 radnika i svom robom. Ni jedna ni druga strana nisu govorile o visini investicije, ali su istaknuli da je posao završen na obostrano zadovoljstvo.

- Drago mi je da ćemo nastaviti rad "Interexa" koji na bh. tržištu uspješno posluje 14 godina. Zadovoljstvo mi je što će nam se pridružiti njihovi radnici. Ono što želim istaknuti jeste da svi moramo vjerovati i dati podršku domaćim trgovcima i proizvođačima - izjavio je na konferenciji za novinare Senad Džambić, vlasnik društva "Bingo".

Pjer Iv-Konan (Pierre Yves-Conan) iz Intermarche France, izjavio je da je tokom pregovora, koji su trajali posljednjih nekoliko mjeseci, upoznao Džambića i njegov tim profesionalnih ljudi.

- U ime svih uposlenika "Interexa" zadovoljan sam zbog pridruživanja ovoj uspješnoj grupaciji. Od sada, gospodine Džambiću, ja računam na Vas - poručio je Konan.

Prisutnima se obratio i Rijad Hasić iz Evropske banke za obnovu i razvoj, te je naveo da je saradnja sa "Bingom" uspostavljena 2010. godine kada su im odobrena tri kredita za širenje mreže i poboljšanje energetske efikasnosti.

- Ova kompanija stremi zadovoljavanju strogih evropskih standarda i nastavit ćemo im pružati podršku-rekao je Hasić.

Inače, do preuzimanja francuskog lanca marketa, ˝Bingo˝ je imao 132 poslovnice, u kojima je zaposleno 4.200 radnika.

- Svi nas pitaju jesmo li spasili radnike "Interexa". Ne radi se tu ni o kakvom spašavanju. To je kompanija koja je na ovom tržištu ostavila upečatljiv trag. Imaju svoje kupce i svoj asortiman, a mi ćemo dati šansu domaćim proizvođačima koji možda u "Interexu" nisu bili zastupljeni. U "Bingu" je preko 50 procenata domaće proizvodnje, a u nekim kategorijama i do 70 procenata - izjavila je Tatjana Paunoski, službenica za odnose s javnošću u "Bingu".

"Lidl" ne kupuje "Bingo"

Na konferenciji za novinare negirana su nagađanja koja su se pojavila u javnosti o tome da je sve spremno da ˝Lidl˝, njemački trgovački lanac, preuzme ˝Bingo˝. -Duže vrijeme, mogu slobodno reći već niz godina, kruže dezinformacije da će ˝Lidl˝ kupiti ˝Bingo˝. To nije istina. Niko nas ne kupuje-kazala je Paunoski.