BIH

Optužnica za ratni zločin u Prijedoru vraćena Tužilaštvu, jer Sud BiH insistira na profesionalnom odnosu prema svim, a naročito kompleksnim predmetima

Saopćenje Suda Bosne i Herecegovine

Redakcija

17.12.2014

Povodom optužnice Tužilastva BiH, koju je Sud BiH primio dana 12. decembra 2014. godine, protiv 15 osoba optuženih za zločine protiv čovječnosti na području opštine Prijedor, Sud Bosne i Hercegovine izdao je saopštenje za javnost.

- Tužilaštvo BiH dostavilo je Sudu BiH, u petak 12. decembra u 13:35 sati, na potvrđivanje optužnicu protiv 15 osoba optuženih za zločine protiv čovječnosti počinjene na području opštine Prijedor. Riječ je o vrlo kompleksnoj optužnici koja se odnosi na 15 optuženih, 10 tačaka inkriminacija, 17 podtačaka, 93 svjedoka, od kojih su 24 zaštićena, te 438 materijalna dokaza - navedeno je.

Uz optužnicu Tužilaštvo je, kako ističu iz Suda BiH dostavilo i prijedlog za produženje pritvora protiv ovih osoba, koji je isticao 17. decembra.

- To je značilo da su Sudu ostavljena dva dana da zakaže i održi ročište za produženje pritvora, donese odluku i izradi rješenje za svih 15 osoba, prouči optužnicu, pregleda sve materijalne dokaze, te donese odluku o eventualnom potvrđivanju.

To praktično znači, a imajući u vidu zakonske odredbe koje predviđaju 8 dana za potvrđivanje optužnice, odnosno 15 dana ukoliko je riječ o kompleksnim predmetima, da je sudiji na ovaj način skraćen zakonski rok za kvalitetno proučavanje i donošenje odluke o eventualnom potvrđivanju optužnice.

Zbog toga je ova optužnica vraćena Tužilaštvu u istražnu fazu, jer Sud BiH insistira na profesionalnom odnosu prema svim, a naročito kompleksnim i osjetljivim predmetima, i neće donositi odluke zbog kasnog dostavljanja optužnica u kojima optuženim licima ističe pritvor, nego insistira na zakonom predviđenim rokovima koji ostavljaju dovoljno vremena za kvalitetan rad - saopćeno je iz Suda BiH.