BIH

DF tvrdi da je prekinuo pregovore, SDA ih ne shvata ozbiljno

Formiranje vlasti

S. D.

17.12.2014

Sifet Podžić, generalni sekretar Demokratske fronte izjavio je za „Dnevni avaz“ da je DF prekinula pregovore sa SDA o formiranju vlasti na svim nivoima.

- Odluka je to Predsjedništva DF-a koje je održalo telefonsku sjednicu, jer se predsjednik Željko Komšić nalazi van države – kazao je Podžić.

Podžić je kazao da je razlog prekida pregovora nekontrolirano zapošljavanje SDA kadrova, ne samo u Kantonu Sarajevo, nego u cijeloj državi.

Najavio je da će po Komšićevom povratku biti organiziran još jedan sastanak s delegacijom SDA, a nije isključio ni raskidanje sporazuma o formiranju vlasti.

S druge strane, Dnevnom avazu je visokopozicionirani izvor blizak SDA kazao da Komšićeve najave ne uzimaju za ozbiljno, jer je on „i ranije jedno govorio, a drugo radio“, te da očekuju da će DF nastaviti saradnju s SDA.

Isti izvor navodi da se Komšić koristi populističkim metodama i da na ovaj način želi vratiti poljuljano povjerenje u njega i DF, te da je ovo Komšićev pokušaj da dodatno podigne cijenu u pregovorima s SDA, a s obzirom na vrlo otvoren stav Saveza za bolju budućnost (SBB) da ne želi koalirati s SDA Bakira Izetbegovića.