BIH

Ukazali se zidovi objekta, pronađen betonski poklopac srednjovjekovnog sarkofaga

BUGOJNO/Nastavljena arheološka iskopavanja u Crkvini

A. Mandžić

17.12.2014

Sedam dana od početka arheoloških radova na privatnom imanju Huseina Smajića, ukazali su se prvi, konkretni, znaci da se na pomenutom mjestu nalaze ostaci sakralnog objekta, sagrađenog u dalekoj prošlosti. Pored ostataka zidova, pronađen je i kameni poklopac od srednjovjekovnog sarkofaga. Po riječima Ajle Sejfuli, arhologinje Zavičajnog muzeja u Travniku, koja rukovodi arheološkim iskopavanjima u Crkvinama, radi se o kompleksnom objektu, najvjerovatnije iz srednjeg vijeka.
                                          
Iako vremenske prilike ne idu na ruku malobrojnoj ekipi na čelu sa arheologinjom Sejfuli iz Zavičajnog muzeja Travnik, već do sada odrađen je veliki posao i ono što je jasno jeste da je na ovom lokalitetu u prošlosti bio vjerski objekat.

- Vrlo je važno da se objekat što prije konzervira i prezentira javnosti. Velika bi šteta bila za Bugojno i ovaj kraj da ovaj objekat ponovo završi pod zemljom. Trenutno radimo na otkopavanju zapadne strane lokaliteta, gdje smo naišli na poklopac jednog srednjovjekovnog sarkofaga. Oni su inače, poznati u travničkom kraju, u okolini Jajca, kod Sarajeva, u Foči... Potiču s kraja 14. i početka 15. vijeka. Ukoliko nas vrijeme posluži mi ćemo veoma brzo imati konkretnije podatke – ističe arheologinja Sejfuli.

ajla-sejfuli

Azra Sejfuli

Napominje, da je ovo područje veoma bogato lokalitetima iz predhistorije, antike, srednjeg vijeka i osmanskog perioda, pa i novog vijeka. zato je potrebno ove blagodeti približiti običnim ljudima, ali i široj zajednici. Očekuje da se u ovaj proces uključe i kantonalni i državni organi, kako bi projekt zaštitili.  

Vlasnik parcele na kojoj se nalazi najnovije arheološko otkriće Husein Smajić veoma je zadovoljan dosadašnjim tokom radova i onim što se do sada otkopalo iz zemlje.

- Insistirao sam na početku radova, finansiram ih i nije mi žao. Drago mi je što nismo džaba radili proteklih dana. Sve je izvjesnije da je ovdje bila crkva. Ostavit ćemo nauci da nam da odgovore, koje sahranjen u pronađenom sarkofagu- kaže Husein Smajić.   
           
Nema sumnje da bi nastavak radova na ovom lokalitetu, naravno ukoliko to vremenske prilike dozvole, već u bliskoj budućnosti mogao ponuditi niz odgovora o samom lokalitetu, nastanku sakralnog objekta, i drugim pojedinostima, koje su veoma značajne za budućnost ovog područja. Na ovaj način bez sumnje ovaj dio bugojanske općine ima priliku i za iskorak u turističkom smislu, tim prije što je vlasnik već najavio u svrhu promocije multikulturalnosti ovog područja, graditi crkvu na ovom lokalitetu.