BIH

Mještani Radinovića žele ostanak nastavnice Šarić

Roditelji danas nisu poslali djecu u školu

V. BEGUNIĆ

17.12.2014

Nastavnica razredne nastave, mješovitog prvog i drugog razreda zeničke Područne škole „Radinovići“, danas nisu poslali djecu u školu, tražeći da im vrate njihovu nastavnicu Aidu Šarić. Direktor Osnovne škole „Arnauti“, u sklopu koje djeluje i ova područna škola u selu Radinovići, Mahir Arnaut, tvrdi da nema ništa sporno.

- Školski odbor je, nakon inspekcije Ministarstva obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona, 22. novembra poništio konkurs, ali se ona nije javila na novi, raspisan 22./23.11.

Nastavnica je zloupotrijebila i nagovorila roditelje da ne šalju djecu, jer oni samo žele da im djecu tokom godine uči jedan nastavnik- tvrdi Arnaut, koji ističe da će udovoljiti zahtjevu roditelja i angažovati dva nastavnika koji bi ostali tokom cijele školske godine.

Na naše pitanje kako to da nastavnicu Šarić, koja je već radila, nisu obavijestili o poništenju i raspisivanju novog konkursa, koji je objavljen u drugim dnevnim novinama. Ovog puta u novinama iz Republike Srpske.

dsc06210

- Nismo joj javljali ni za prvi konkurs- pravda se Arnaut, koji dodaje da Ministarstvo nije imalo primjedbi na njihovu obavjest o poništenju konkursa. Nastavnica ističe i da uopće nije bilo razloga za poništenjem konkursa.

- Direktor me je primio na dva mjeseca, a nakon prvog konkursa bila sam  prvorangirana i trebala potpisati ugovor ugovor do 15. avgusta. Uostalom, direktor mi je u oktobru izdao i potvrdu za kredit u kojoj piše da sam do tada i zaposlena.

Ali, taj ugovor nikada nisam dobila, ali sam 3. novembra potpisala novi dvomjesečni, mada direktor ne može dva puta primiti radnika po dva mjeseca- ističe Šarić, koja dodaje da je u petak telefonski obavještena da ne dolazi na posao.

- Direktor je jučer pozvao i policiju, da me odstrane, jer ometam nastavu koju izvodi kolega Elvis Hodžić, koji je na prvom konkursu bio sedmi. Zato roditelji danas nisu ni doveli djecu u školu- kaže Šarić, koja je slučaj prijavila inspekciji rada, a planira i Tužilaštvu ZDK. Kantonalni sindikat je podržava u njenoj borbi.

dsc06223-1

Pedagogica nije ni radila

Po prijavi pedagogice Medine Čajdrić, inspekcija Ministarstva obrazovanja ZDK i utvrdila je nepravilnosti u prvom konkursu, koje su se odnosile na izbor u njenom slučaju. U školi su odlučili poništiti cjeli septembarski konkurs.

- Naloženo im je da ne mogu primiti Fikretu Saliji- Fejzić, jer ja sam trebala imati 18,30, a sabrali su mi samo 17,60 bodova. Primljena pedagogica imala samo je 12 bodova, a lažirali su joj dodatna 4 boda. Vjerovatno su joj na interviju dali maksimalna 3, a meni ni pola boda, pa me pretekla. Nikada nisam dobila na uvid rang-listu nakon intervijua- ističe Čajdrić, koja dodaje i da nikada nije dobila odgovor od Školskog odbora i Komisije za bodovanje.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.