NOGOMET

Nismo željeli varati NSBiH

Predsjednik Almir Gredić o smjeni trenera Admira Adžema

Z. ŠARIĆ

17.12.2014

Iako je vijest da Admir Adžem više neće biti trener Željezničara odjeknula kao bomba, u klubu s Grbavice kažu da je takva odluka bila planirana još prije nekoliko mjeseci, kada je iz Nogometnog saveza BiH stigao dopis da glavni treneri moraju imati profi licencu UEFA.

Prema riječima Almira Gredića, predsjednika kluba, čekala se prvenstvena pauza da se ne bi unosio nemir u ekipu tokom sezone.

Drugo rješenje

- Nova pravila su jasna, klubovi moraju imati profesionalne ugovore s trenerima koji posjeduju profi licencu. Samo trener s takvom licencom ima pravo da ulazi u trenerski prostor i daje instrukcije igračima tokom utakmice, samo takav trener može biti na konferenciji za novinare. Ispoštovali smo ono što se od nas traži, svako drugo rješenje značilo bi da varamo i pokušavamo nešto uraditi mimo pravila - rekao je prvi čovjek kluba s Grbavice.

Osvojenih 30 bodova u jesenjem dijelu Premijer lige te činjenica da je ekipa još u igri za sami vrh, značili su da je Predsjedništvo zadovoljno onim što je napravio Adžem.

Ostaje član

- Adžemu smo veoma zahvalni za sve što je uradio, finansirat ćemo njegovo daljnje školovanje, a on će i dalje ostati član Željine porodice. Nastavit će raditi u omladinskom pogonu, gdje je i dokazao da je stručnjak na kojeg možemo računati - rekao je Gredić.

Ko će u stručni štab?

Na današnjoj konferenciji za novinare bit će objavljeno da će šef stručnog štaba biti Almir Memić, koji se i do sada „na papiru" vodio kao glavni trener, jer ima profi licencu.

Gotovo je izvjesno da klub neće u narednom periodu dovoditi trenera sa strane, a mjesto u stručnom štabu, najvjerovatnije, bit će ponuđeno treneru juniorske ekipe Edisu Mulaliću.