CRNA HRONIKA

Admir je te noći išao po drogu s Mešićem

Sabina Ćurak svjedočila na suđenju ubicama njenog sina

Autor:A. KAPO

17.12.2014

Saslušanjem svjedokinje Tužilaštva Sabine Ćurak u Vrhovnom sudu Federacije BiH jučer je nastavljeno suđenje Demiru Mešiću (30) i Alisanu Hajrizu (26), koji su optuženi da su 17. septembra 2011. godine kod Žepča ubili Admira Veličanina (27) iz Doboja.

Kantonalni sud u Zenici je dva puta Mešića osudio na 22, a Hajriza na 18 godina zatvora. Međutim, Vijeće Suda FBiH u oba slučaja prihvatilo je žalbe odbrane te ukinulo presude.

Detalji zločina

Prema navodima optužnice, Hajriz i Mešić su pozvali Veličanina i našli se s njim te ga napali i savladali, a onda mu svezali ruke i noge. Nakon toga su se njegovim Audijem TT odvezli do naselja Begov Han i mjesta Pepelarska Rijeka, odakle su otišli na lokalitet Grašnice. Veličanina su doveli do litice, a onda je Mešić na cijev puške stavio praznu plastičnu flašu te oružje prislonio na njegovu glavu i povukao obarač. Tijelo su gurnuli u provaliju duboku 53 metra.

Sabina Ćurak, majka ubijenog Veličanina, kazala je da je Husein Karahodžić, koji je svjedočio u prvostepenom postupku, nakon davanja iskaza došao u njenu kuću te joj je otkrio neke detalje u vezi sa zločinom. Prema njenim riječima, Karahodžić je rekao da je u noći ubistva na jednoj benzinskoj pumpi sjedio s ubijenim Veličaninom.

velicanin-admir-2

Veličanin: Dobivao upozorenja iz zatvora

- Trebali su ići po neku drogu. Budući da su znali da Mešić ima oružje, pozvao ga je Husein. On je nakon toga otišao kući - kazala je Ćurak.

Tužiteljica Fikreta Vranjkovina pitala je svjedokinju je li pričala s ljudima koji su poznavali njenog sina te je li dobila informacije ko bi mogao stajati iza ubistva Veličanina.

- Razgovarala sam s mnogim momcima i svi su sumnjali na Demira. Elvir Šabanović, koji je ležao u zatvoru s Demirom, poslao je pismo mom sinu u kojem je stajalo: “Pazi se, Admire, Demir ti nešto sprema kada izađe” - tvrdi Ćurak.

Ona je nadalje ispričala kako je njen sin kupio Mešiću automobil Jetta za 2.000 KM.

- Kupio je vozilo da ga ne diraju. Bojao se njih - kazala je Ćurak.

Srđan Petrić, advokat Mešića, pitao je majku ubijenoga je li tačno da je njen sin dobivao prijetnje od izvjesnog veterinara iz Gračanice, na što je svjedokinja potvrdno odgovorila.

Advokat Petrić je potom podsjetio da je pozadina tih prijetnji činjenica da je sin veterinara uzimao heroin od Veličanina, zbog čega se na koncu ubio iz pištolja u jednom motelu u Maglaju, a da se žena koja je bila s njim predozirala i jedva preživjela. Advokat Petrić je, također, pitao svjedokinju je li njen sin dobivao prijetnje i od drugih ljudi te je spomenuo izvjesnog Branu.

Različit iskaz

- Tražili su mu novac, skidali sat - ustvrdila je Ćurak.

Optuženi Mešić je naglasio da je nemoguće da je Veličanin njemu kupio vozilo, jer je u to vrijeme bio u zatvoru. Mešić je pitao Ćurak zašto je Husein Karahodžić došao kod nje te zbog čega nije policiji rekao da ga je kritične noći zvao.

- Došao je kod mene zato što je znao da si ga ti ubio, a nije rekao policiji jer ga je strah. Ima ženu i dijete - odgovorila je Ćurak.

Almin Hrustić, advokat Alisana, složio se s konstatacijama kolege Petrića te je naglasio da se iskaz svjedokinje razlikuje od onoga koji je ranije dala u prvostepenom postupku.
Naredno ročište zakazano je za 26. decembar.

demir-mesic-100

Mešić: Negirao da je dobio Jettu

Prijetila advokatima

Inače, advokati optuženih Srđan Petrić i Almin Hrustić obavijestili su Vrhovni sud FBiH da su primili prijetnje od Sabine Ćurak. Kako saznajemo, Petrić je prijetnje dobio na prošlom ročištu, dok je Hrustić prijetnje dobio putem SMS-a.

Nezakoniti dokazi

Sud je donio odluku da su svi tragovi pronađeni u vozili Audi TT, uključujući i mnogo puta spominjane četiri plastične flaše vode “Olimpija”, pribavljeni na nezakonit način, a na što je odbrana optuženih ukazivala od početka suđenja. Također, Sud je naložio da se izvrši DNK vještačenje tragova pronađenih na licu mjesta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.