CRNA HRONIKA

Darko Elez nije dao izjavu u Beogradu?

Nastavljeno suđenje za trostruko ubistvo na Vracama

Autor:Ad. A.

17.12.2014

U Sudu BiH jučer je nastavljeno suđenje Mladenu Ždrali zvanom Pata (32), koji se tereti za sudjelovanje u trostrukom ubistvu koje se dogodilo u kafani “Dva bora” u sarajevskom naselju Vraca 2005. godine. Podsjećamo da su tada ubijeni Milorad Todorović, Radomir Janković, Esad Šenderović, a Murat Komarica je ranjen.

Tužiteljica Enisa Adrović pročitala je iskaze Vladimir Pandurevića te Darka Eleza, koji robijaju u Srbiji, a koje su date u Beogradu. Čitanju iskaza protivio se Ždralin branilac Kerim Čelik, koji je kazao da su nezakonito pribavljeni.

- Elezova izjava koja nam je prezentirana nije uzeta zakonito, u skladu s međunarodnom pravnom pomoći - pojasnio je Čelik.
 
Ipak, predsjedavajući Sudskog vijeća Mirsad Strika dozvolio je da se obje izjave prilože kao dokazi.

Posebno interesantno svjedočenje imao je Dragiša Jokić, koji je, inače, poznat po tome što je zastupao većinu osoba iz kriminalnog miljea koje se spominju u ovom predmetu.  

Branilac Čelik pitao je Jokića sjeća li se dana kada se desilo trostruko ubistvo.

- To je bio 18. novembar 2005. godine, sjećam se jer sam se tada useljavao u stan, a Siniša Miličević zvani Tigar, koji mi je, također, bio klijent, pomagao mi je da unesem stvari. Poslije toga smo otišli na piće, a mislim da su nam saobraćajni policajci kazali da je bilo trostruko ubistvo - rekao je Jokić.

Između ostalog, Jokić je kazao da poznaje i Darka Eleza. Kako je rekao Jokić, poslije ubistva nazvao ga je Boris Govedarica (izrešetan ispred tržnog centra „Tom“ u Lukavici) te mu je kazao da želi razgovarati s njim.

- Pitao sam ga zna li da ga traži policija, a on je rekao da mu ne pada na pamet da im se javlja jer je prošli put kada se dogodilo ubistvo brata ubijenog Todorovića i njegove žene bio u pritvoru godinu, nakon čega je oslobođen. Zamolio me je da mu omogućim da da izjavu policiji iz Federacije BiH - rekao je Jokić.

Također, kazao je da su mu pojedini klijenti rekli da je Elez tada dao izjavu u Tužilaštvu BiH.

- Izjava koju je Elez dao nastala je nakon što je došlo do sukoba između njega i Đorđa Ždrale - rekao je Jokić.