LIFESTYLE

U Holandiji napravljen bicikl koji upozorava na opasnost

Sjedište i ručice upravljača vibriraju

(Dž. Č.)

17.12.2014

Prvi "pametan bicikl" čije sjedište i ručice upravljača vibriraju kao upozorenje na opasnost na putu, predstavljen je u Holandiji, s ciljem da se smanji broj udesa u kojima učestvuju stare osobe, prenosi Vijesti.me.

- Sve više starijih ljudi koristi bicikl. Zato nam treba ovakav bicikl, koji će pomoći da se smanji broj povreda starih ljudi, omogućavajući im da koriste ovu vrstu kretanja - izjavila je jučer za AFP holandska ministarka za infrastrukturu, Melani Šulc.

Razvijen po narudžbi Vlade u istraživačkom institutu TNO, bicikl koji pokreće struja iz baterije, očekuje se da će biti u prodaji kroz dvije godine, po ceni od 1.700 do 3.200 eura.

Težak 25 kilograma, prototip je opremljen radarom pod upravljačem i kamerom na zadnjem blatobranu. Ti uređaji su povezani s malim kompjuterom koji vozača vibriranjem sjedišta upozorava na približavanje opasnosti otpozadi, ili vibriranjem upravljača, ako opasnost dolazi sprijeda.

Biciklista može bežičnom mrežom povezati svoj računar s računarom bicikla, te dobiti i druga upozorenja i obavještenja tokom vožnje. Ako drugo vozilo dolazi otpozadi, biciklista će dobiti i informaciju o smjeru kretanja tog vozila, da mu ne bi bio na putu.

- Nesreće se često dese kada se biciklista okrene da pogleda unazad, ili kada se uspaniči jer ga neko pretiče velikom brzinom - rekao je za AFP Moris Kvakernat, jedan od istraživača koji su uključeni u projekat, naglasivši da se ta tehnologija već koristi u automobilskoj industriji.

Holandija ima više bicikala - 18 miliona, nego stanovnika (manje od 17 miliona). U Holandiji se godišnje proda milion novih bicikala, a ta zemlja ima 25.000 kilometara biciklističkih staza.

Biciklima ipak i dalje raste popularnost, te oni stvaraju i saobraćajne gužve, a problemi su parkiranje i nesreće.

Tokom 2013. godine, u toj zemlji je poginulo 184 biciklista, od kojih su 124 bila starija od 65 godina, ukazuje statistika Holandije.