CRNA HRONIKA

SIPA uhapsila Radovana Štetića, kralja prevara iz Hrvatske

Po međunarodnoj potjernici

M. Aš

17.12.2014

Iz izvora bliskih SIPA-i, “Avaz” saznaje da je sinoć u Mostaru uhapšen, Radovan Štetić, poznatiji kao kralj prevara u Hrvatskoj.

On je uhapšen po međunarodnoj potjernici koju je prije nekoliko mjeseci izdao Interpol u Zagrebu. Štetić se sumnjiči da je pomogao Josipu Klemmu, direktoru i vlasniku tvrtke “Klemm security”, jedne od najvećih zaštitarskih tvrtki u Hrvatskoj. Riječ je o aferi teškoj 3,2 miliona kuna.

On je mjesecima bio van dometa hrvatskom pravosuđu.

U priči o Klemmu, Štetić se sumnjiči da je pronalazio ljude, koji su zatim osnivali razna trgovačka društva. Tim trgovačkim društvima, odnosno ljudima koje je Štetić “postavio” na mjesta odgovornih osoba, "Klemm security" je potom isplaćivao novac za fiktivne usluge, a nakon što je novac bio isplaćen, Štetić ga je, kako se sumnja, podizao i vraćao Klemmu.

Da takav način poslovanja Štetiću nije stran, svjedoči i kazna od tri godine zatvora, koja mu je koncem prošle godine izrečena zbog optužbi da je ustrojio zločinačku grupu koja se bavila prijevarama i krivotvorenjem isprava. Šteta u toj priči u kojoj je, osim Štetića, optuženo još 15-ak osoba također je bila tri miliona kuna.

 

Inače, postupajući po međunarodnoj potjernici, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sinoć su na području Mostara lišili slobode osobu inicijala R.Š. (1959).

NCB Interpol Zagreb raspisao je za R.Š. potjernicu radi hapšenja i izručenja Republici Hrvatskoj zbog počinjenog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, policijski službenici SIPA-e locirali su i stavili pod nadzor navedenu osobu, koja je sinoć lišena slobode na području Mostara.

Nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu, osoba lišena slobode predata je sinoć Sudu BiH na dalje postupanje radi ekstradicije, stoji u saopštenju iz SIPA-e.

SIPA nastavlja aktivnosti na ovom predmetu radi rasvjetljavanja svih okolnosti u vezi sa boravkom i pružanjem utočišta na teritoriji BiH navedenoj osobi.