BIH

Smještaj u studentskim domovima od januara skuplji za 45 KM

Krajiška vlada ne da novac, ostali kantoni šute

A. JAMAKOVIĆ

17.12.2014

Vlada Unsko-sanskog kantona odbila je participirati u povećanju cijene boravka studenata u domovima Studentskog centra Sarajevo od januara naredne godine, dok se ostali kantoni još nisu izjasnili, a, prema svemu sudeći, i njihov će odgovor biti negativan.

Zakazana sjednica

Studenti će od januara plaćati skuplji smještaj za 45 KM. Kako nam je rekao direktor Studentskog centra Emir Kadrić, ogorčen je ovakvim potezom kantona.

- Žele li zbog 45.000 KM na godišnjem nivou urušiti sistem i odreći se pomoći svojoj djeci? Mnogim će studentima time studij biti doveden u pitanje. Kako će tek biti porodicama koje imaju po nekoliko djece u domovima - pita se Kadrić.

emir-kadric-frajsten

Kadrić: Od avgusta upozoravamo

Inače, za sutra je zakazana sjednica Zajednice studentskih centara Federacije BiH na kojoj će biti potvrđeno poskupljenje mjesečnog boravka studenata u domovima za 45 KM. Nove cijene stupit će na snagu od Nove godine, a predviđeno je da studenti doplate 15 maraka, dok bi kantoni iz kojih dolaze uplatili preostalih 30 KM.

Sve poskupjelo

- Od avgusta upozoravamo na ovaj problem i javno ćemo reći studentima da će, najvjerovatnije, sami morati platiti dodatnih 45 maraka. Onda svoje nezadovoljstvo mogu iskazati prema vladama kantona iz kojih dolaze jer smo mi primorani na ovaj potez, s obzirom na to da cijene nismo korigirali šest godina, a sve je poskupjelo - rekao nam je Kadrić.

Begić: U SBK nemaju ni mail

Predsjednik Udruženja studenata Studentskog centra Sarajevo Almir Begić rekao nam je da su poslali dopise kantonima da pristanu na povećanje participacije boravka studenata u domovima.

- Samo su nam iz Zeničko-dobojskog kantona odgovorili da će zahtjev proslijediti na Vladu. U Srednjobosanskom kantonu nemaju ni mail adrese na koju smo trebali poslati zahtjev, što je sramota. Pisali smo i strankama SDA i DF-u prije sedam dana, ali nam još nisu odgovorili - rekao nam je Begić.