BIH

Nakon prestresa svih objekata, Hamdija Lipovača predat FUP-u

Premijer će sutra biti predat Tužilaštvu USK

D. K. /M. D. /S. D.

17.12.2014

15:45  Nakon pretresa desetak objekata, Hamdija Lipovača je predat u detašman Federalne Uprave policje u Bihaću, gdje će ostati do sutra kada treba da bude predat Tužilaštvu USK.

14:00  Hamdiju Lipovaču su federalni istražitelji, nakon izlaska iz Vlade, odveli njegovoj porodičnoj kući u naselju Midžića mahala, a potom i do stana na bihaćkom korzu, kojeg je, navodno dobio od tetke. Na obje lokacije su izvršeni pretresi.

Nakon toga su pretresi izvršeni i u njegovoj vikendici u bihaćkom naselju Protoka, zatim u hotelu "Emporium" u ulici Irfana Ljubijankića te u piceriji u blizini kantonalne bolnice.

13:30  Istražitelji FUP-a su nakon saslušanja Lipovače u Tužilaštvu USK krenuli u obilazak nekoliko lokacija koje su u vlasništvu premijera USK, na kojima će biti izvršeni pretresi.

12:30 Kako javlja "Avazov" reporter, u toku je saslušavanje Lipovače u Tužilaštvu USK u pratnji njegovog advokata Saliha Hodžića iz Bihaća.

12:00 - Istražitelji FUP-a su izveli Hamdiju Lipovaču iz zgrade Vlade. Bio je vezan. Ruke sa lisicama bile su mu na leđima, a u rukama je držao crnu aktovku. Tako je uveden u policijsku Škodu Oktaviju i odveden u Tužilaštvo USK 200 metara dalje vazdušnom linijom.

"Avaz" saznaje da je uhapšen i Alen Gluhalić, vlasnik građevinske firme "Agra", koja je dobila posao na izgradnji Sportskog centra STENS u Bihaću. Federalni istražitelji su otkrili kriminalne radnje vezano za izgradnju STENS-a zbog čega su dva puta radili dodatna vještačenja.

Vezana vijest: Pogledajte kako je uhapšen Hamdija Lipovača

share2014-12-17-47d37690c66cc41f3f46666098c03ec8d4bdaac597dcb4bd0f0c821c6a2acfef-picture

11:15 - "Avaz" saznaje da je hapšenje Hamdije Lipovače izvedeno na rutinski policijski način, profesionalno, ali sa primjenom fizičke sile. Maskirani specijalci FUP-a zalupali su na vrata njegove kuće u Midžića Mahali.

- Je li Lipovača tu, otvori!

Hamdija Lipovača u potkošulji otvorio je vrata specijalcima nakon čega je odgurnut uza zid, a potom bačen na pod.

Vezana vijest: Šta se Hamdiji Lipovači stavljalo na teret?
 

10:55 - Hamdija Lipovača  uhapšen je  jutros oko 10:15 minuta po Naredbi kantonalnog suda u Bihaću  u svojoj porodičnoj kući  u naselju Midžića mahala  nakon čega je doveden u zgradu Vlade USK. Tamo je u toku pretres prostorija u Kabinetu premijera  koje je Lipovača  koristio tokom rada u Vladi USK. Avaz saznaje da će uslijediti i pretres ostalih objekata koje koristi ili su u vlasništvu Hamdije Lipovače.

Osumjičeni premijer uveden je u zgradu Vlade USK sa lisicima na rukama.

10:50 - Iako su neki mediji objavili da je Lipovača uhapšen i prebačen u zgradu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK)  izvor "Avaza" tvrdi da  je tehnički  premijer u zgradi Vlade USK, te da je doveden iz svoje porodične kuće u jednom od vozila Federalne uprave policije (FUP).  Ispred zgrade se okupio veliki broj novinarskih ekipa i građana koji čekaju da Lipovača bude izveden u pratnji službenika FUP-a.

Kako saznaje Avaz, službenicima u zgradi Vlade je od strane pripadnika FUP-a zabranjeno da šetaju po hodnicima, te da silaze na sprat gdje je ulaz u Kabinet premijera.

vlada-3

10:40 - Postupajući po nalogu kantonalnog tužilaštva, istražioci Federalne uprave policije ranije su utvrdili da postoje osnove sumnje da je Lipovača u vrijeme dok je obavljao dužnost načelnika Općine Bihać i to 2007. godine prekoračio granice službenog položaja tako što je, suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH, potpisao Aneks osnovnog ugovora, kao i Ugovor o izvođenju dodatnih radova na određenim građevinskim objektima u Bihaću u iznosu od 1.292.000 KM.

Nedavno je u okviru ove istrage protiv Hamdije Lipovače, na objektu Sportsko-rekreacionog objekta STENS u Bihaću, provedeno je vještačenje.

Inače, u vrijeme kad je podnesena, ovo nije bila prva prijava protiv Hamdije Lipovače. U aprilu 2013. objavljeno je da FUP provodi istragu u vezi sa slučajem Gradski trg, privatizacijom Una-banke i drugim, također iz vremena kad je bio načelnik Općine Bihać.

10:35 - Ovog trenutka Hamdija Lipovača stavljen je pod kontrolu pripadnika Federalne uprave policije, saznaje „Avaz“ iz nezvaničnih izvora FUP-a. Nalog za hapšenje izdalo je Kantonalno tužilaštvo USK-a. Lipovača se tereti za zloupotrebu položaja i ovlasti.

54637cbc-560c-41a0-ad94-3306b0765237-lipovaca-718x446

10:25 - Naš reporter sa lica mjesta javlja da su pripadnici FUP-a jutros bili u naselju Midžića mahala u kojoj se nalazi porodična kuća Hamdije Lipovače, a da se trenutno nalaze ispred zgrade Vlade Unsko-sanskog kantona i to sa četiri automobila. Lipovača se, po svemu sudeći, i nalazi u zgradi Vlade pa se očekuje da će uskoro biti izveden. Novinarske ekipe su također na licu mjesta. 

 

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) uhapsili su premijera Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdiju Lipovaču.

Policija pretresa više lokacija na području Bihaća, a akcija se provodi po nalogu Kantonalnog tužilaštva Bihać, javila je Federalna televizija.

Uskoro opširnije.