BIH

Izabrana nova Vlada RS-a nakon 14,5 sati rasprave, Željka Cvijanović premijerka

Druga posebna sjednica

Autor:V. S. - D. K. - A.U.

17.12.2014

01:15  Večeras nije predložen potpredjednik NS RS iz reda hrvatskog naroda. Međutim, po poslovniku NS RS i Ustavu, kandidat može biti predložen na nekoj od narednih sjednica, dok entitetska skupština može imati od dva do četiri potpredsjednika NSRS.

U toku je glasanje za radna tijela skupštine, Komisije i Odbore, koji će biti izabrani tokom noći.

01:07 Za potpredsjednika NSRS izabran je Nenad Stevandić, sa 81 glasom podrške.

01:06 Za potpredsjednika NSRS izabran je Senad Bratić iz reda bošnjačkog naroda, sa 81 glasom podrške.

01:05  Poslanik Napredne Srpske Adam Šukalo, prilikom obraćanja poslanicima, a reagujući na neophodne mjere uštede u RS, pozvao je sve prisutne da izađu pred zgradu entitetskog parlamenta i vide ko je stigao službenim vozilom, a ko ne na ovu sjednicu.

01:00  Nenad Stevandić, poslanik SDS-a, predložen je za potpredsjednika Narodne skupštine RS, po osnovu prava druge parlamentarne stranke u entitetskom parlamentu da predlaže svog kandidata. On, podsjetimo, nije izabran kada je predložen prvi put, prilikom formiranja entitetske skupštine.

Senad Bratić, poslanik Koalicije Domovina, SDA, predložen je također po drugi put za potpredsjednika NSRS iz reda bošnjačkog naroda.

0:55  Poslanici su počeli raspravu po tački dnevnog reda koja se odnosi na izbor potpredsjednika Narodne skupštine RS. Milanko Mihajlica, poslanik SRS, podsjetio je poslanike da je povrijeđen poslovnik skupštine pri formiranju njenog saziva, jer nisu izabrani potpredsjednici NSRS isti dan kada i skupština.

Apelovao je da ne mogu biti četiri potpredsjednika NSRS, već tri kao i do sada. 

- To je nepotrebno i skupo.- napomenuo je on. Prijavljena su još tri poslanika za raspravu.

00:50 Otvorena je treća posebna sjednica entitetskog parlamenta. Nema prijavljenih za raspravu. Usvojen je dnevni red i poslanici biraju potpredsjednike NS RS.

00:40 Zaključena je druga posebna sjednica i slijedi pauza od pet minuta, nakon čega poslanici planiraju izabrati noćas potpredsjednike Narodne skupštine RS.

00:28 Slijedi polaganje zakletve...

vlada-14

00:25 Poslanici devetog saziva Narodne skupštine RS upravo su izglasali novi sastav Vlade RS na čelu sa premijerkom Željkom Cvijanović, koja je na ovoj funkciji bila i u prethodnom sazivu, od marta 2013 godine, nakon rekonstrukcije Vlade RS Aleksandra Džombića, dok je prije toga obavljala funkciju ministrice za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

Cvijanovićeva je dobila 44 glasa podrške, 37 poslanika bilo je protiv, dok su dva poslanika bila odsutna. Njen novi kabinet izglasan je takođe sa 44 glasa podrške, 37 glasa protiv.

00:20  - Nedozvoljavam da mi se drži predavanje o evropskim integracijama, ma kako to zvučalo arogantno. Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić nedavno je dao dvije izjave o tome, jedna nije provodiva jer je neustavna, a druga je političko nepoznavanje situacije. Toliko o tome, kako razumijete ovu problematiku.- naglasila je Cvijanovićeva, reagujući na današnje ocjene poslanika PDP-a Branislava Borenovića, nazivajući njegove izjave odrazom političke nemoći. Demantovala je da postoje "afere" Birč, Željeznice...

- Postoji sporazum privremeni između FBiH i RS, koji do danas, samo RS provodi. Imate u RS 20 škola u kojima djeca mogu izučavati bošnjački jezik,  6771 djete ima islamsku vjeronauku, a problemi u dvije škole pojavili su se jer se politika umiješala u to, a mogli smo bez toga i to pitanje riješiti. Besplatno udžbenici se obezbjedjuju godinama, nikada nije diskriminisano nijedno dijete po nacionalnoj osnovi, naprotiv, preko 2000 udžbenika smo omogućili, rađeni su u FBiH, a nepostoji nijedan sličan primjer u FBiH i nije korektno da se iznose neistine.- naglasila je Cvijanovićeva, reagujući na izjave Osmanovića.

00:10 Cvijanovićeva je naglasila da je vladajuća koalicija na vlasti devet godina, ali je podsjetila sve poslanike da su građani prije par mjeseci dali podršku upravo toj koaliciji ponovo -SNSD-DNS i SP, što, kako je poručila, dovoljno govori o tome koliko su građani zadovoljni njihovom realizacijom.

00:05 Mandatarka za sastav nove Vlade RS Željka Cvijanović poručila je večeras poslanicima, da ekspoze koji je iznijela danas ima čitav niz mjera koje će Vlada RS provesti kako bi unapredila funkcionisanje izvršne vlasti i situaciju u RS, samo ga treba pročitati.

- RS ima mogućnost da se osnuje preduzeće za tri dana, na jednom mjestu, najviše da plati 200 KM za osnivanje, a to je mnogo jednostavnije nego u FBiH.- porucila je Cvijanovićeva, reagujući na večerašnje izlaganje šefa Kluba poslanika koalicije "Domovina" Adila Osmanovića.

00:00 Zaključena je poslanička rasprava, slijedi obraćanje mandatarke Vlade RS Željke Cvijanović, a zatim glasanje

22:35 Druga posebna sjednica devetog saziva Narodne skupštine RS traje deset sati, bez prekida i u toku je skupštinska rasprava o Izboru i imenovanju Vlade RS. 

Prijavljeno je još sedam poslanika za raspravu. 

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović najavio je da će večeras biti usvojen dnevni red, zatim slijedi zakletva premijerke RS Željke Cvijanović i ministara u Vladi RS, govor novoizabrane premijerke RS, a potom i treća posebna sjednica na kojoj trebaju biti izabrani potpredsjednici entitetskog parlamenta, kako bi se 26 decembra na dnevnom redu skupštine našao Prijedlog budžeta i Ekonomske politike za 2015 godinu.
 

22:00  Šef Kluba poslanika Koalicije "Domovina" Adil Osmanović (SDA) rekao je u obraćanju poslanicima večeras da od Vlade RS očekuje da bude Vlada svih građana, uz napomenu da je osam ministara srpske nacionalnosti, pet bošnjačke i tri hrvatske, u Vladi RS, što je obaveza da se takva praksa implementira i  na sve druge strukture vlasti i javne institucije.

- Treba napraviti jedan iskorak i ove prakse se pridržavati i prilikom zapošljavanja u institucijama RS. - naglasio je on.

Očekivao je, kako napominje, da se u svom ekspozeu mandatarka za sastav nove Vlade RS Željka Cvijanović više bazirala na pitanje obrazovanja, posebno u Bratuncu i Kotor Varošu, gdje djeca nisu imala nacionalnu grupu predmeta.

- Već nekoliko puta smo naglasili da je to civilizacijska sramota i mrlja Vlade RS te resornog ministra Gorana Mutabdžije, tako je dobro da ga ne vidimo u novoj Vladi RS.- naglasio je on.

20:50 Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović opomenuo je poslanike koji su počeli napuštati salu, da se skupština nastavlja...

- Za sve one poslanike, koji možda jutros nisu bili tu kada sam rekao da ćemo raditi sve dok ne završimo, ponavljam, zasijedanje se nastavlja i posle 20 sati, dok se ne iscrpe tačke dnevnog reda.- napomenuo je Čubrilović.

Trenutno je 17 poslanika prijavljenih za raspravu, a dosadašnji tok zasijedanja obilježio je veliki broj replika.

20:45 Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović pozvao je poslanike da se vrate redovnoj raspravi. Nekoliko sati traju replike, a trenutno je prijavljenih petnaest poslanika. Poslanička rasprava otišla je u smjeru međusobnog optuživanja, za ekonomsku situaciju u RS poslednjih devet godina, kao i period prije toga.

20:15 Poslanik SNSD-a Milan Kovač rekao je u obraćanju poslanicima da od opozicije nije ništa konstruktivno danas čuo na zasijednju entitetskog parlamenta, osim jednog dijela izlaganja predsjednika NDP-a Dragana Čavića.

Zamolio je opoziciju za konstruktivniju raspravu i ocijenio da ekspoze mandatarke za sastav nove Vlade RS Željke Cvijanović treba dobiti podršku.

- Treba smanjiti izdvajanje iz realnog sektora za javni sektor. Uraditi izmjenu krivičnog zakona, gdje će neprijavljivanje radnika biti krivično djelo.- naglasio je Kovač.

20:03  Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović pozvao je poslanike da se vrate redovnoj raspravi. Nekoliko sati traju replike, a trenutno je prijavljenih petnaest poslanika. Poslanička rasprava otišla je u smjeru međusobnog optuživanja, za ekonomsku situaciju u RS poslednjih devet godina, kao i period prije toga.

19:55  Po završetku ove sjednice entitetskog parlamenta, odnosno Izbora i imenovanja nove Vlade RS, biće određen termin  treće posebne sjednice na kojoj bi trebalo da budu izabrani potpredsjednici Narodne skupštine RS,  a od 26 decembra planirano je razmatranje Prijedloga budžeta za 2015 godinu i Ekonomske politike RS.

19:35  I dalje je u toku objedinjena rasprava poslanika druge posebne sjednice devetog saziva Narodne skupštine Republike Srpske, koja je počela jutros u 10 sati.

 Poslanici raspravljaju o ekspozeu koji je danas iznijela mandatarka za sastav nove Vlade RS Željka Cvijanović, kao i o Izboru i imenovanju Vlade RS.

 Jutros je najavljeno da će entitetski parlament do kraja dana usvojiti predloženi dnevni red i imenovati premijerku Cvijanović, odnosno njen kabinet, koji je jutros predložila.

Trenutno su 22 poslanika prijavljena za raspravu.

18:15  Poslanik NDP-a Dragan Čavić u prvom obraćanju poslanicima danas, rekao je da ne očekuje ništa bolje u vremenu pred nama, od nove- stare Vlade RS. On je naveo da ovo društvo živi na kredit, kao i to da je sve i jedno preduzeće je prezaduženo u odnosu na svoj profit.

- Ne vidim odgovor, kako izaći iz ovih problema - naglasio je Čavić. Upitao je "ko danas može vjerovati domaćim bankama", podsjećajući na poslednje probleme u bankarskom sektoru, prije svega u Bobar banci.

- Svi stavljaju glavu u pjesak, ako Bobar banke padne, kao što se predviđa, nastaće ogromni problemi. U Srbiji je pet banaka slično završilo i uhapšeno preko 100 ljudi, šta se ovdje čeka - upitao je Čavić.

18:00 Poslanici druge posebne sjednice devetog saziva Narodne skupstine RS nastavili su zasijedanje u 17 sati, nakon redovne pauze. U toku je objedinjena rasprava o ekspozeu mandatarke za sastav nove Vlade RS Željke Cvijanović i Izboru i imenovanju Vlade RS.

15:05 Poslanik SRS Milanko Mihajlica u obraćanju poslanicima rekao je da "nema prava podržati ovakvu Vladu RS, sa ovim sastavom i ovakvim ekspozeom".

- RS po svim parametrima u Evropi je najsiromašnija, ima najveću stopu kriminala, korupcije, nezaposlenosti i ogromnu stopu nepismenosti. Za devet godina, potrošili ste devet budžeta, preko 15 milijardi KM. Doveli ste nas na rub propasti. Nebitan je sastav u trulom sistemu - naglasio je Mihajlica, apelujući da MUP RS nije proveo istragu u aferi "Papak".

Politička scena je podijeljena, napomenuo je Mihajlica, optužujući vlast da je uništila sve čega se dotakla, podsjećajući na sve što nije realizirano, poput Kliničkog centra u Banjoj Luci.

- Nikada nije bilo ovoliko nezaposlenih, nikada se borci nisu ovako poniženo osjećali. Posebna je priča kriminal i korupcija, neriješena ubistva, javne nabavke, tenderi. Mafija je uvezana sa vrhom političke strukture i gospodine Lukaču (Dragan), nemojte se obavezivati funkcijom ministra unutrašnjih poslova RS, ako niste u stanju to riješiti.

U toku je pauza koja će trajati do 17:00 sati.

14:35 - RS je danas izuzetno zadužena, uz realan pad zaposlenosti. Bankrot, malo po malo, obuhvata preduzeća, a evo i bankarski sektor.- naglasio je šef poslanickog Kluba PDP-a Branislav Borenović.

- Godišnji anuitet, skoro 40 posto izvornih prihoda ide na vraćanje kredita direktno - napomenuo je on, uz apel da se taj problem nigdje ne spominje u ekspozeu mandatarke Cvijanović.

U dijelu koji tretira kriminal i korupciju, Borenović je rekao da je svega nekoliko rečenica posvećeno ovom problemu, za razliku od njenog prethodnog ekspozea koji je podnosila kada je prvi put izabrana za premijerku RS.

- Po svemu sudeći, premijerka RS je govorila na audio-snimku o kupovini poslanika - napomenuo je Borenović i upitao da li Cvijanović, s obzirom na to, ima prava da se nađe na tako odgovornoj poziciji.

14:10 Opozicija je pohvalila mjere Vlade RS koje se odnose na populacionu politiku, posebno u segmentu finansiranja pokušaja vantjelesne oplodnje za sve parove koji prirodnim putem ne mogu imati potomstvo.

Poslanik SDS-a Nenad Stevandić naglasio je da je ova mjera, koju je Vlada RS imala i u ranijem mandatu, za sve pohvale.

Trenutno je 33 prijavljenih za raspravu.

13:42 Šef poslaničkog Kluba PDP-a Branislav Borenović zamjerio je to što u ekspozeu nije precizirano zašto su preduzeća iz RS preselila sjedišta u FBiH.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS, opomenuo je poslanika SDS-a Borisa Jerinića da po Poslovniku NS RS nema prava na netačan navod.

Jerinić je rekao "da je za razliku od Čubrilovića, njegov prethodnik Igor Radojičić opoziciji dozvoljavao da govori". Jerinićev "krivi navod" odnosio se na ocjenu Drage Tadića (SNSD) "da je pobjednik izbora SNSD".

Šef poslanickog Kluba PDP-a ponovo pita - zašto građani RS nisu dobili odgovor na pitanje u ekspozeu kako riješiti pitanje nezaposlenosti i ispoštovati prava onih koji su zaposleni, a nisu im ispoštovana prava".

- Šta će biti sa Bobar bankom, Rafinerijom Brod, Borjem u Tesliću? Zašto je problem da to pitam? Ne vidim zašto je problem da kažem da je 36 preduzeća iz RS preselilo svoja sjedišta u FBiH, zbog povoljnijih uslova ulaganja i to je zvaničan odgovor koji smo dobili od resornog ministarstva - naglasio je Borenović.

13:21 Stanić je obećao da sve što ova vlast donese dobro u RS, dobit će i njegovu podršku.

Naveo je za primjer obećanje predsjednika RS Milorada Dodika da će povećati stopu zaposlenosti RS.

Govedarica je upitao predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilović po kojem osnovu Petar Đokic i Zoran Tegeltija sjede na mjestima za poslanike, ako jos nisu izabrani za ministre, nazivajući to povredom poslovnika.

Čubrilović je rekao da nema povrede poslovnika.

13:19 Govedarica je rekao i da je "Željka Cvijanović prihvatila da bude kormilar Milorada Dodika".

Poslanik SDS-a Miladin Stanić ocijenio je da sistem ne funkcioniše u RS, da vlast nije spremna da se "uhvati ukoštac sa velikim problemima".

- Nama u RS je hitno potreban Zakon o broju zaposlenih u javnim institucijama. Nagomilali smo birokratiju na svim nivoima, i svi smo za to odgovorni ne samo jedna stranka. Treba definisati koji je maksmimum koji jedna lokalna zajednica može imati u administraciji. - napomenuo je Stanić.
 
Nažalost, kako je ocijenio, i ovoga puta se biraju poslušni, pa onda stručni. 

13:06 Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica rekao je u obraćanju poslanicima da ova stranka ima potrebu da se osvrne na izbor Vlade RS, jer ima u vidu, kako je rekao, da je to politika koja je definisana u RS jos 2006 godine.

- Možete samo zamisliti koliku bi odgovornost danas imala Cvijanović i njen kabinet da u RS postoji Zakon o ispitivanju porijekla imovine.- naglasio je on i zamolio premijerku RS "da ne dobacuje" dok on govori i da ga "uskrati manira" koje ima predsjednik njene stranke (Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a).

Mjere nove Vlade RS, uvjeren je, neće dati rješenja za poboljšanje situacije u RS. Podsjetio je na prodaju Telekoma RS u prethodnom periodu i kako smatra, nedostatak novca iz te prodaje, zatim situaciju u IRB RS i novu kreditnu liniju koja po njemu pokazuje privrednu situaciju u RS, "netransparentnu" prodaju naftne industrije, a Vlada Aleksandra Džombića po Govedarici je donijela i nova poreska opterećenja.

12:58 Nakon polusatne pauze, počela je objedinjena rasprava o ekspozeu i predloženom sastavu Vlade.

12:05 Klub poslanika SDS-a ponovo je zatražio pola sata pauze, nakon čega će biti nastavljeno zasjedanje.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović prethodno je otvorio objedinjenu raspravu, nakon izlaganja Željke Cvijanović. Prijavljeno je 10 poslanika, uglavnom iz opozicionih stranaka. 

12:02 Cvijanović je poslanicima predstavila članove svog kabineta i zatražila podršku za sastav buduće Vlade.

1. Ministarstvo finansija - Zoran Tegeltija
2. Ministarstvo unutrašnjih poslova - Dragan Lukač
3. Ministarstvo prosvjete i kulture - Dane Malešević
4. Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite - Milenko Savanović
5. Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva - Petar Đokić
6. Ministarstvo pravde - Anton Kasipović
7. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Stevo Mirjanić
8. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite - Dragan Bogdanić
9. Ministarstvo nauke i tehnologije - Jasmin Komić
10.  Ministarstvo uprave i lokalne samouprave - Lejla Rešić
11. Ministarstvo trgovine i turizma - Predrag Gluhaković
12. Ministarstvo prodice, omladine i sporta - Jasmina Davidović
13. Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju - Srebrenka Golić
14. Ministarstvo saobraćaja i veza - Neđo Trninić
15.Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju - Zlatan Klokić
16. Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica - Davor Čordaš

Kada je riječ o konstitutivnoj zastupljenosti, u Vladi RS će se nalaziti osam ministara srpske nacionalnosti, pet Bošnjaka i tri Hrvata.

11:43 U obraćanju poslanicima, Cvijanović je poručila da će njen cilj i zadatak biti jaka, stabilna, prosperitetna, demokratska RS, sa očuvanim nadležnostima koje su joj date Dejtonskim sporazumom, i sa institucionalnim kapacitetom koji će moći da odgovori na potrebe svih njenih građana.

U iznošenju opširnog ekspozea, naglasila je da će ključne reformske oblasti nove Vlade RS u narednom periodu biti: politika podrške oporavku privrede i novom privrednom rastu, reforma javnog sektora, fiskalna konsolidacija i evropske integracije.

- Naš cilj je da realizacijom planiranih politika i reformi, izgradimo efikasniju i efektivniju javnu upravu, koja će pružati kvalitetnije i brže usluge građanima, uz nižu "cijenu koštanja" - navela je Cvijanović.

11:13 Mandataraka za sastav Vlade RS Željka Cvijanović trenutno podnosi ekspoze.

Prethodno su potvrđeni poslanički mandati Јasni Lukić i Milanu Kovaču (SNSD) i Dobrili Drinić (SP), koji su položili zakletvu.

Mandati su im dodijeljeni, jer su ranije mandate vratili Zoran Tegeltija, Dragan Bogdanić (SNSD) i Petar Đokić (SP).

Posebnoj sjednici prisustvuju potpredsjednik Srpske Ramiz Salkić, predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH, međunarodnih institucija i vjerskih zajednica.

10:16 U Banja Luci je počela druga posebna sjednica Narodne skupštine (NS) Republike Srpske (RS) na kojoj bi trebala biti imenovana premijerka RS Željka Cvijanović, a potom i nova Vlada RS.

Poslanički klubovi opozicionog bloka, odnosno SDS-a, PDP-a i SRS-a, najavili su jučer da neće podržati nijednu od ove dvije tačke dnevnog reda današnje sjednice. Zbog toga će, prema svemu sudeći, novi sastav Vlade dobiti zeleno svjetlo tijesnom većinom, kao što je to bilo i u slučaju entitetskog parlamenta prije mjesec dana.

- Ako bi opozicione stranke dale podršku premijerki i Vladi RS, to bi bilo političko samoubistvo - rekao je za "Dnevni avaz" šef Kluba poslanika PDP-a Branislav Borenović.

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica najavio je jučer da će zatražiti prvo izbor potpredsjednika NSRS, a to je najavljeno i iz Poslaničkog kluba koalicije "Domovina".

Predsjednik SRS-a Milanko Mihajlica uvjeren je da će "nova Vlada RS biti kratkog vijeka".

Poslanik koalicije "Domovina" Senad Bratić najavio je da će ovaj klub odlučiti hoće li prisustvovati posebnoj sjednici na kojoj bi trebao biti izabran novi saziv Vlade, a zatim i kako će odlučivati prilikom glasanja.

- Za nas bi bilo dobro da i predstavnici „Domovine“ budu zastupljeni u izvršnoj vlasti, s obzirom na to da su osvojili znatan broj glasova, posebno povratnika - kazao je Bratić.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović najavio je jučer da će nakon izbora premijerke RS i Vlade RS biti najavljena sjednica na kojoj će biti izabran potpredsjednik NSRS.

Novi ministri u Vladi RS?
- Zoran Tegeltija (SNSD), ministar finansija RS
- Dragan Bogdanić (SNSD), ministar zdravlja RS
- Jasmin Komić (SNSD), ministar nauke i tehnologije RS
- Srebrenka Golić (SNSD), ministrica građevinarstva i ekologije RS
- Lejla Rešić (SNSD), ministrica uprave i lokalne samouprave RS
- Davor Čordaš (HDZ BiH), ministar za raseljena i izbjegla lica RS
- Dragan Lukač (SNSD), ministar unutrašnjih poslova RS
- Stevo Mirjanić (SNSD), ministar poljoprivrede RS
- Anton Kasipović, ministar pravde RS
- Neđo Trninić (DNS), ministar saobraćaja i veza RS
- Dana Malešević (DNS), ministar prosvjete i kulture RS
- Petar Đokić (SP), ministar industrije, energetike i rudarstva RS
- Milenko Savanović (SP), ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS
- Jasmina Davidović (SP), ministrica porodice, omladine i sporta
- Predrag Gluhaković (SP), ministar trgovine i turizma
- Zlatan Klokić (SNSD), ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.