BIH

Visok kvalitet slike i veći izbor programskih sadržaja

Završena prva faza digitalizacije produkcionih kapaciteta BHRT-a

E. T.

17.12.2014

Radio-televizija Bosne i Hercegovine (BHRT) uspješno je završila proces prve faze digitalizacije produkcionih kapaciteta, što podrazumijeva izmjenu analognih i monosistema i stare analogne opreme koja datira još iz perioda Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Projektom digitalizacije zamijenjen je centralni matrični sistem  televizijskih i radijskih signala u zgradi RTV doma. Stare  terenske kamere zamijenjene su novim, s digitalnim procesingom slike i tona te podržavaju zapis u visokoj rezoluciji, HD-u. Prve rezultate digitalizacije u BHRT-u gledaoci su mogli vidjeti tokom Svjetskog prvenstva u Brazilu.

Završetkom prve faze digitalizacije produkcionih kapaciteta u BHRT-u, stvorena je osnova za podršku i proizvodnju ne samo digitalnog već i signala HD i 3G standarda.

- Prednosti digitalizacije su visok kvalitet slike i zvuka, veći izbor programskih sadržaja, novi servisi za građane s posebnim potrebama i niz drugih pogodnosti. No, puni efekt ovog procesa građani će vidjeti tek nakon završetka digitalizacije predajnika emisione mreže u BiH, što je u nadležnosti Ministarstva prometa i komunikacija BiH - dodaju iz BHRT-a.

Prema međunarodnim sporazumima, rok za prelazak na digitalno emitiranje je 17. juni 2015.