BIH

Bh. studenti najčešće idu u Austriju i Tursku na studij

Trend odlaska mladih iz BiH u porastu

E. Trako

17.12.2014

Trend odlaska mladih ljudi iz BiH u inozemstvo u potrazi za poslom, ali i za boljim obrazovanjem, svake godine sve je masovniji. Razlozi odlaska na studiranje u inozemstvo su raznoliki, od teške socioekonomske situacije u BiH pa do kvalitetnijeg obrazovanja.

Finansijska pomoć

Ono što strani univerziteti, za razliku od domaćih, mogu ponuditi studentima jesu kvalitetniji uvjeti za rad u vidu opreme i tehnologije, bolja organizacija studentskog života, viši nivo zaštite studentskih prava, ali, istovremeno, i veći zahtjevi na ispunjenje obaveza.

Nadira Jasika iz Sarajeva jedan je od brojnih studenata koji su visoko obrazovanje stekli u nekoj od zemalja zapadne Evrope. Ona je bila dio programa „Erasmus“ za studente tehničko-tehnoloških usmjerenja.

- Studirala sam na Univerzitetu u Amsterdamu, Computer Science program. Program razmjene trajao je tri semestra, tokom kojih sam položila ispite iz svoje posljednje godine master studija. Predmeti su prepoznati na Univerzitetu u Sarajevu kao položeni - kaže Jasika i dodaje da je osnovni razlog za odlazak na program razmjene van BiH prilika za kvalitetnije uvjete rada i obrazovanja.

S druge strane, troškovi studiranja u BiH najčešće ne prate prosječna primanja stanovništva te su stipendije često jedini izlaz za mlade. Nažalost, mnogi nemaju priliku da dobiju bilo kakvu finansijsku pomoć.

Iz Instituta za razvoj mladih "Kult" navode da je broj studenata koji odlaze iz BiH sve veći.

- Svaki treći student iz Hercegovine odlazi u Zagreb, dok je situacija u RS slična kao na univerzitetskim centrima u Beogradu. Međutim, studenti iz BiH sanjaju o odlasku u zemlje zapadne Evrope ili SAD, pa je Austrija zemlja s najvećim brojem studenata iz BiH zbog ugovora potpisanih za vrijeme Austro-Ugarske, koji još vrijede i direktno snižavaju troškove studiranja bh. studentima - kaže Tarik Kapetanović, PR "Kulta".

tarik-kapetanovic1

Kapetanović: Susjedne zemlje

Cijena studija

Znatan broj studenata iz BiH studira i u Turskoj i arapskim zemljama. Prosječna cijena studija u Turskoj na engleskom jeziku na državnim univerzitetima je od 500 do 1.500 eura, a na privatnim od 3.000 do 15.000 eura po semestru.

Ahmed Nurković, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, kaže da, prema podacima kojima oni raspolažu, najviše mladih odlazi na studij u Grac, Beč, Bern, Prag te u gradove Turske,  a najčešći razlozi su da bi razmijenili iskustva, upoznali nove ljude.