BIH

Zoran Mikulić krije listu pomilovanja!

Komisija primila 162 zahtjeva

A. L.

17.12.2014

Dok u Tužilaštvu Kantona Sarajevo, kako nam je rečeno, intenzivno rade na istrazi u predmetu protiv predsjednika FBiH Živka Budimira i drugih zbog primanja mita za  pomilovanja, u Federalnom ministarstvu pravde, tačnije u Komisiji za pomilovanja koja djeluje pri ovom ministarstvu, ove godine zaprimili su 162 molbe za pomilovanja.

Teška krivična djela

No, kome je ono odobreno, nismo mogli saznati, jer ministar pravde FBiH Zoran Mikulić to ne želi, a upravo je Mikulić jedan od onih koji su pod tom istragom.  

Kako „Avaz“ saznaje iz dobro obaviještenog izvora, molbe su uputili osuđenici koji su počinili i teška krivična djela.

Kako bismo dobili detaljnije informacije o tome koliko je molbi Komisija razmatrala, koliko ih je eventualno odobreno i upućeno predsjedniku FBiH te koje su osobe zatražile pomilovanja, kontaktirali smo Rešada Jusupovića, predsjednika Komisije za pomilovanja.

U telefonskom razgovoru Jusupović je iskazao spremnost da o ovome razgovara, ali tek kada federalni ministar pravde Zoran Mikulić da odobrenje za to. No, situacija se ubrzo u potpunosti promijenila. Jusupović nam je kazao da o pomilovanjima možemo razgovarati samo s Mikulićem, kojem su dobro poznati svi podaci.

Ministar zauzet

Nakon što smo napismeno zatražili intervju s Mikulićem, njegovi saradnici ljubazno su nam saopćili da ministar "nema vremena“ i da je „previše zauzet".

Koji su razlozi zbog kojih Mikulić šuti, vjerovatno zna samo on. No, bh. javnost, iz čijih džepova i on prima plaću, ima pravo da zna ono što on radi i kakvim podacima barata, a koje vješto skriva.

Budimir u martu saopćava podatke

U Uredu predsjednika FBiH Živka Budimira zatražili smo podatke o tome koliko je odluka o pomilovanjima donio ove godine. Rečeno nam je da je u toku izrada analize koju će predsjednik FBiH prezentirati u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Rok do kada bi to trebao uraditi jeste 31. mart iduće godine.