BIH

Stiv ima podršku sugrađana i neće ići iz Goražda

Amerikanca iz grada na Drini komentari ne zabrinjavaju

Autor:Al. B.

17.12.2014

Pojedini mediji i korisnici na društvenim mrežama obrušili su se ovih dana na Amerikanca Stiva Rica (Steve Reitz), čovjeka koji već godinama na različite načine pomaže stanovnicima Goražda. "Stiv je misionar", "U BiH je došao da bi širio kršćanstvo i muslimane preobratio u kršćane", neki su od navoda. 

Neki čak tvrde da ga "radikalne islamske grupe žele protjerati iz Goražda". 

Humanitarni radnik

- Pročitao sam sve te tekstove i mogu reći da je reakcija zajednice u kojoj živim potpuno suprotna od onoga što tamo piše. Nikakvih neugodnosti ovdje nisam imao. Živim već dugo u ovom gradu, imam mnogo prijatelja i neki od njih mi se izvinjavaju zbog takvih tekstova. Moja porodica i ja ne planiramo nigdje otići - kazao nam je Ric, zauzet svakodnevnim poslovima u krugu "Hope centra" u gradu na Drini. 

Stiv ne krije da je vjernik, jer u SAD je radio kao pastor jedne crkve. No, nije ovdje da propovijeda, poziva ili prisiljava nekoga da promijeni svoja ubjeđenja, već da u skladu s onim u što vjeruje pomogne ljudima kojima je pomoć potrebna. Optužbe na njegov račun većina Goraždana smatra neozbiljnim. 

O Ricu je naš list pisao u februaru ove godine. Priča o čovjeku koji je udobnost života u Stjuartu, sunčanom gradiću na Istočnoj obali, zamijenio za manje prijatan život u BiH izazvala je veliku pažnju javnosti. Prvi put kao humanitarni radnik u BiH je došao 1997. godine, a četiri godine kasnije odlučio se s porodicom doseliti u Goražde. 

Obnova kuća 

Podjela hrane i odjeće i obnova kuća bile su njegove početne aktivnosti. Gradnjom "Hope centra" pokrenute su radionice i druge aktivnosti. Zbog raščišćavanja velikih snježnih nanosa s gradskih ulica prije dvije godine dodijeljeno mu je i priznanje Općine Goražde. 

Podiže malinjake 

Stiv je ovih dana okončao sadnju prvih 5.000 sadnica maline na lokalitetu Rasadnik, a na proljeće planira još toliko. Cilj mu je da u okviru desetogodišnjeg projekta na 43 dunuma osigura zapošljavanje, ali i ukaže na neiskorišteni potencijal ovog grada.