KOLUMNE

Staza do Brisela

Komentar dana

Hajrudin PROLIĆ

17.12.2014

Sada je lopta u posjedu političkih i institucionalnih lidera BiH, izjavio je komesar Evropske unije za susjedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han (Johannes Hahn) nakon što je Vijeće za vanjske poslove EU donijelo zaključke kojima se pruža nova prilika našoj zemlji da se vrati na put evropskih integracija.

Tu loptu koju Han spominje Evropska unija već godinama, fudbalskim rječnikom, uporno je gurala u prostor našim vlastima, ali adekvatna reakcija iz BiH redovno je izostajala. Bh. političarima u svakoj prilici su puna usta Evrope, ali mnogi od njih ustvari su činili sve da ostanemo crna rupa Starog kontinenta.

Postalo je tragikomično slušati tirade naših vlastodržaca o putu ka EU, jer njihov modus vivendi skrojen je po principu da jedno pričaju, a drugo rade. Javna je tajna da se neki od njih čak boje i "efekta Sanader", odnosno da će približavanje Bosne i Hercegovine Uniji značiti i približavanje korumpiranih političara zatvorskim ćelijama.

Vjerovatno razmišljaju da je bolje maltretirati vlastiti narod, otezati s ulaskom u EU i uživati na slobodi, u privilegijama, nego čekati da im neko pošalje turpiju u torti.

Sada, ipak, nema više prostora za takve političke glumce. Evropa je još jednom okrenula pješčani sat u našu korist, dobili smo priliku koju, jednostavno, ne smijemo propustiti. Nove vlasti u BiH pred sobom će imati jasne instrukcije, potrebno je samo da slijede briselske upute. No, našim političarima nikada nije ni trebalo posebno objašnjavati šta se od njih traži. Znali su to oduvijek. Uvijek je, ustvari, bilo pitanje hoće li biti pošteni kada nešto obećaju.