BIH

Kebo dostavio dokumentaciju Tužilaštvu BiH o brutalnoj likvidaciji civila srpske nacionalnosti

Visokopozicionirani dužnosnici BiH prešutili zločinu u Vozućoj

Redakcija

16.12.2014

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo dostavio je Tužilaštvu BiH dio dokumentacije koja se odnosi na sumnju o počinjenom krivičnom djelu neprijavljivanja ratnog zločina nad civilom srpske nacionalnosti  u Vozući, opština Zavidovići.

Potpredsjednik Federacije BiH učinio je to u sladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlaštenjima i odgovornostima, a dokumentacija predata Tužilaštvu BiH odnosi se na sumnju da su neki visokopozicionirani dužnosnici BiH prešutili brutalnu likvidaciju, odnosno odrubljivanje glave civilu srpske nacionalnosti od strane odreda „El Mudžahid“ , u mjestu Vozuća, gdje su bili prisutni deset metara od mjesta zločina.

S obrzirom na to da se radi o visokim dužnosnicima u BiH, potpredsjednik FBiH prepušta državnom Tužilaštvu da se izjasni o validnosti prijave i osnovanosti sumnje o krivičnoj odgovornosti i to objavi javnosti.

Potpredsjednik Kebo dostavio je i dio dokumentacije o lokaciji objekta u kome je jedna strana obavještajna služba imala prislušni i komandni centar u Zenici, a koji su u periodu 1993-1994 godine posjećivali visoki dužnosnici BiH, a koji i sada obnašaju najviše funkcije u državi.