BIH

Priznanja i nagrade najboljim studentima

Na svečanosti u Sarajevu

Fena

16.12.2014

 Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić uručio je u danas na svečanosti u Sarajevu, najboljim studentima sa  73 fakulteta u Federaciji BiH priznanja i  novčane nagrade za izvrstan uspjeh u prošloj akademskoj godini. 


- Sredstva za jednokratne finansijske podrške, u iznosu od po 1.500 KM, osiguralo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke iz budžeta Federacije BiH za 2014. godinu. Ovim želimo poslati poruku svim mladim ljudima da se rad uvijek prepoznaje, a najbolja postignuća nagrađuju - kazao je Mašić. 

U skladu s Odlukom o provođenju postupka kandidiranja za dodjelu podrške, studente su nominirali fakulteti, uključujući i pridružene članice, koji djeluju u sastavu javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH (univerziteti u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Bihaću te Univerzitet „Džemal Bijedić" Mostar i Sveučilište u Mostaru), i to po jednog najboljeg studenta. 

Mašić je istakao da su najbolji studenti sa 73 fakulteta u Federaciji krema bh. društva, i da su današnja priznanja i nagrade način da im se resorno ministarstvo zahvali i oda priznanje za sve ono što čine za društvo. 

Također, izrazio je zahvalnost i svim javnim visokoškolskim ustanovama te profesorima i nastavnicima koji u svom radu ulažu mnogo truda prema studentima da bi postigli najbolje rezultate u učenju. 

Na današnjoj svečanosti rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić poručio je studentima da ne očekuju da će neko drugi riješiti njihove probleme, smatrajući da su oni ti koji trebaju voditi bh. društvo. 

Ministar Mašić je upozorio da je reforma obrazovanja, pa tako i visokog, radi decentraliziranog sistema u našoj zemlji, znatno usporena i teče neujednačenim tokom. 

Zato je Ministarstvo svoje aktivnosti usmjerilo ka podršci implementaciji Bolonjskog procesa i razvoju studentskog standarda, poduzimajući značajne korake kada je u pitanju osnovni i prošireni studentski standard.