GLOBUS

Pakistan: U terorističkom napadu ubijena najmanje 141 osoba, od čega 132 djece

Okončan stravičan teroristički napad na vojnu školu u Peshawaru

D. K.

17.12.2014

Najmanje 141 osoba, od čega 132 djece, ubijeno je u jučerašnjem napadu pakistanskih talibana na vojnu školu u gradu Peshawaru, na sjeverozapadu zemlje.

Kako javljaju agencije, školu je jučer ujutro napalo sedam naoružanih talibana. Bio je to jedan od najkrvavijih terorističkih napada u historiji Pakistana. U napadu je ubijeno i devet uposlenika škole.

Pakistanski zvaničnici rekli su da je likvidirano svih sedam napadača.

Ovaj teroristički napad izazvao je šok i nevjericu širom svijeta.

Pakistanski premijer Navaz Sharif osudio je napad talibana.

- Ovo je nacionalna tragedija koju su izazvali divljaci. To su bila moja djeca. Ovo je moj gubitak. Ovo je gubitak za zemlju - rekao je Sharif.

Većina mlađih učenika uspjelo je pobjeći iz škole, dok oni malo stariji nisu bili te sreće.

Dobitnica Nobelove nagrade Malala Yousafszai, koja je jedna od preživjelih u jučerašnjem napadu, kazala je da joj je slomljeno srce zbog velikog krvoprolića.

Čak i talibanski militanti u susjednom Afganistanu osudili su krvoproliće, nazvavši ga "anti-islamskim".

- Napad na vojnu školu počeo je ujutro (op.a. jučer ujutro) kada je sedam militanata preskočilo zid pomoću ljestvi i ušlo u krug škole - rekao je major Asim Bajwa, glasnogovornik pakistanske vojske.

Kako je naveo, kada su talibani došli u prostoriju gdje se okupio veliki broj učenika, otvorili su vatru.

Mehran Khan, 14-godišnja učenica, rekla je da se u školskoj dvorani okupilo oko 400 učenika kada su napadači ušli na vrata i započeli pucnjavu.

- Jednu učiteljicu pogodili su u glavu, potom su je zapalili i dok je ona jaukala počeli su uzvikivati "Bog je veliki!" - rekla je Khan, koja je preživjela napad tako što se "pravila" mrtvom.

Iz te dvorane napadači su potom krenuli dalje po školi, pucajući po učionicama i prostorijama.

- Jedini njihov cilj bio je, čini se, da pobiju svu ovu nedužnu djecu. To im je i pošlo za rukom - rekao je Bajwa.

Napad su okončale vladine trupe nakon što su upale u školu osam sati kasnije. Još uvijek nije poznato da li su sve napadače pobili pakistanski vojnici, ili su se oni sami raznijeli eksplozivom koji su nosili sa sobom.

Od ukupno 141 ubijenih osoba, 132 su bili učenici, a devet uposlenici škole. Napadači su ranili još 121 učenika i tri uposlenika škole. Bolnički izvor rekao je da su mnogi povrijeđeni podvrgnuti operacijama i da su u kritičnom stanju.

Napadnuta vojna škola imala je registrovano oko hiljadu učenika i uposlenika.

Pakistanska vlada proglasila je trodnevnu žalost zbog ovog tragičnog napada koji je najkrvaviji još od onog koji se desio 2007. godine, kada je u bombaškom napadu u Karachiju ubijeno 150 osoba.

Talibanski portparol Muhamad Umar Korasani izjavio je da je njegova grupa odgovorna za napad. On je naveo da je napad izvršen zato što su porodice talibana postale mete akcija pakistanskih snaga. Talibani kažu da je ovo osveta za ofanzivu vojske u Sjevernom Vaziristanu, koja je počela u junu. Vjeruje se da su stotine talibanskih boraca poginule u vojnoj operaciji nedaleko od područja Kiber.