BIH

Bihaćki željezničari traže naknadu za rad na terenu

NEZADOVOLJSTVA Radnici prijete štrajkom

S. TULIĆ

16.12.2014

Samostalni sindikati izvršnog osoblja, područje infrastrukture „Željeznica FBiH“, i mašinovođa-strojovođa Federacije BiH obratili su se Upravi „Željeznica“ zahtjevom da se zaposlenicima iz Bihaća koji rade na terenu naknade troškova za odvojeni život obračunavaju i isplaćuju prema odredbama kolektivnog ugovora željezničara Federacije, a ne prema pravilniku o radu.

Mjesečne plaće

Željezničari iz Bihaća su ovim značajno oštećeni jer im je iznos naknade umanjen za 20 posto i ne udovolji li poslodavac njihovom zahtjevu, sindikati su zaprijetili štrajkom.

Odredbama člana 114. Kolektivnog ugovora željezničara FBiH propisano je da se naknada troškova za odvojeni život zaposlenicima koji rade na terenu isplaćuje u iznosu sedamdeset posto prosječne mjesečne plaće isplaćene u Federaciji.

No, Uprava ŽFBiH ove naknade obračunava i isplaćuje u visini 50 posto prosječne plaće, čime su sindikati nezadovoljni.

 Velika razlika

- To je razlika od oko 120 KM, a kolektivni ugovor je jači od pravilnika o radu. U njemu stoji, ako su pravilnikom o radu propisana manja prava uposlenika, da se primjenjuju odredbe kolektivnog ugovora. Konkretno, generalni direktor „Željeznica Federacije BiH“ Nijaz Puzić prekršio je tu odredbu jer je njegov glas bio presudan u donošenju odluke, što znači da on glasa mimo zakona, kao što je to uradio - kaže Igor Boban, predsjednik SSIOPI ŽFBiH.

Stav Uprave     

Iz Uprave ŽFBiH oglasili su se saopćenjem u kojem navode da je riječ o odluci donesenoj još prije pet godina, čije je trajanje produženo. Razlog za ovakve izmjene sada važećeg pravilnika o radu isključivo je ekonomske prirode, s obzirom na to da bi se na svaki procent iznad propisane neoporezive stope od 50 posto plaćali puni porez i svi doprinosi kao na plaću, što bi dodatno iskompliciralo i ovako tešku situaciju u ovom poduzeću.