BIH

Ubili su mi dijete, jer od upale sinusa se ne umire!

Bolna ispovijest Zade Bajrić iz Brčkog o smrti trogodišnje kćerke

S. ZAHIROVIĆ

15.12.2014

Nejla Bajrić, trogodišnja djevojčica iz naselja Omerbegovača u blizini Brčkog, umrla je protekle sedmice u sanitetskom vozilu tokom transporta iz brčanske bolnice u Univerzitetski klinički centar Tuzla.

U domu porodice Bajrić vladaju beskrajna žalost i tuga, koje sve više potiskuje ogorčenje.

Bol u grlu

Otac Elvis i majka Zada, ali i drugi članovi porodice, teško optužuju ljekare na Odjelu pedijatrije u Brčkom i smatraju ih krivcima za smrt djevojčice. Odlučili su, kako kažu, javnost upoznati s cijelim slučajem da bi odgovorni bili sankcionirani, ali i da se ovakvo nešto više nikome ne dogodi.

- Dijete nije imalo nikakve bolesti, osim hipotonije mišića. Išli smo u Banju Koviljaču osam puta. Liječili smo je i izliječili. Stavili je na noge. U novembru je Nejla s drugovima proslavila treći rođendan - počinje ispovijest majka Zada.

A onda se Nejla prehladila i počeli su se odvijati događaji koji će život porodice Bajrić pretvoriti u horor.

- Nejla je počela kihati i žalila se da je boli grlo. Odveli smo je ljekaru, gdje je dobila sirup za iskašljavanje i za upalu grla. I dalje je bila vesela, ali je nešto kasnije počela krkljati pa smo je u tri sata noću odvezli u bolnicu, gdje joj je doktorica Karamujić izvukla nakupljeni sekret koji dijete nije moglo izbaciti, odredila joj terapiju i djetetu je bilo bolje, na čemu sam zahvalna. Ostali smo u bolnici - nastavlja Zada Bajrić.

No, kako kaže, doktorica Karamujić ujutro je otišla iz smjene, a došla je doktorica Šećerbegović. Terapija je, kako oni tvrde, promijenjena, nalazi su urađeni tek u 18 sati, dakle 15 sati nakon prijema djeteta u bolnicu. Majka kaže da ni sekret više nije čišćen.

- Primijetila sam da se dijete znoji i gubi, a onda je počela plavjeti, pa sam zvala doktoricu, a ona mi je rekla da se smirim i da je to reakcija na lijekove. Preklinjala sam ljekare da mi pomognu, pa su poslali dijete na snimanje uha, grla i nosa, ali su joj tamo samo pogledali uši i grlo, i vratili nas na odjeljenje - opisuje događaje u brčanskoj bolnici Nejlina majka.

No, maloj Nejli bilo je sve gore.

- Svi su došli u vizitu, njih sedam, niko ništa ne reaguje. Kažem im da se dijete hladi i da će umrijeti - govori u suzama.

Nejla i Zada tada su smještene u sanitetsko vozilo i u pratnji medicinske sestre, bez ljekara, upućene u UKC Tuzla.

- Dijete mi je umrlo na Šićkom na ulazu u Tuzlu. Samo je zatrzala nogama i rekla: „Mama, hoću kući.“ To je bio kraj - kroz jecaje kazuje Zada.

Ona dodaje da su ljekari u Tuzli dali sve od sebe, ali bilo je kasno za reanimaciju.

Ja ću im presuditi

U porodici Bajrić tvrde da UKC Tuzla uopće nije obaviješten o dolasku pacijenta. Kažu da su nakon obdukcije, koja je obavljena po nalogu tužioca, nezvanično saznali da je Nejlu ugušio sekret nastao zbog upale sinusa.

- Ja dijete ne mogu vratiti i toga sam svjesna. Dok sam je u stomaku nosila, morala sam svima pare davati. Kada sam je rodila, opet svima pare davati, pa ne možeš više… Temperatura 37,5 i upala sinusa, od toga se ne umire za dva dana. Ubili su mi dijete. Ubit će još, ja vam kažem. Ako ne budu osuđeni, ako policija i tužilaštvo budu korumpirani kao što je zdravstvo, ja ću im presuditi. Ja sam se na mezaru moje Nejle zaklela da njena smrt neće proći nekažnjeno - zaključuje vidno potresna Zada svoju tešku i bolnu ispovijest.

Čeka se nalaz obdukcije

Iz brčanske bolnice nema zvaničnih reakcija. Na naše ranije upite, čelnici brčanske bolnice i Javne zdravstvene ustanove odgovorili su da nisu u mogućnosti detaljnije komentirati slučaj, ali da će detalji biti poznati uskoro. S cijelim slučajem su upoznati Policija i Tužilaštvo Distrikta. Iz Policije smo obaviješteni da se čeka nalaz obdukcije.