BIH

ISTRAŽUJEMO Vlast udarila na nezaposlene!

Više od 4.000 ljudi izgubilo zdravstveno osiguranje

Autor:F. N. - B. T.

13.12.2014

Zavodi za zapošljavanje, po instrukcijama vlasti, u posljednje vrijeme rigidnim mjerama skidaju sa spiskova nezaposlenih sve one koji rade honorarno ili volontiraju, čime im oduzimaju pravo na zdravstveno osiguranje. Udruženja koja okupljaju armiju od pola miliona nezaposlenih upozoravaju da se iza svega krije namjera vještačkog smanjenja broja nezaposlenih!

Tako su prethodnih dana službe za zapošljavanje KS skinule s evidencije čak 4.000 nezaposlenih osoba. Takva odluka izazvala je bijes u nevladinom sektoru, pa su, između ostalih, iz Udruženja nezaposlenih “Otium” jučer poručili da se radi o niskom udarcu vlasti.

Bez zaštite

Predsjednica ovog udruženja Indira Smajlović kazala je u izjavi za „Dnevni avaz“ da je ovo pokušaj da se fiktivno, na papiru, smanji broj nezaposlenih.

- Pozivamo svih 4.000 nezaposlenih koji su izbrisani s evidencije, ali i one koji rade honorarno ili volonterski, da nam se jave i da organiziramo proteste. Ne mogu protiv naroda, ne mogu ljude ostaviti bez zdravstvenog osiguranja. Nezaposleni su ugroženi i država ih ni po kojem osnovu ne štiti – potcrtala je Smajlović.

Menadžer u Centrima civilnih inicijativa (CCI) Adis Arapović kazao je da svaki građanin Ustavom ima garantirano pravo na zdravstveno osiguranje.

Hitne reforme

- Zdravstvena zaštita ne može biti uslovljena time je li neko zaposlen ili ne, svi imaju pravo na to. Problem je u tome što je već 15 godina na snazi ideologija da je najbolje ništa ne dirati, jer još stvari nekako funkcioniraju. Potrebno je odmah krenuti s reformama – pojasnio je Arapović.

adis
Arapović: Pogrešna ideologija

Posljednjeg dana oktobra u Bosni i Hercegovini je bilo 547.590 osoba na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja, podaci su Agencije za rad i zapošljavanje BiH! U oktobru je ukupno 16.608 osoba brisano s evidencija službi zapošljavanja, a od tog broja 9.423 osobe su zaposlene. Istovremeno, za 6.439 osoba prestao je radni odnos, dok su poslodavci u ovom periodu prijavili potrebe za zapošljavanjem 3.841 novog radnika.

Nehuman gest

Redakciji „Dnevnog avaza“ jučer se obratio Zoran Milošević iz Sarajeva, čiji je sin honorarno radio u jednoj stranoj firmi. I on negoduje zbog poteza sarajevskih vlasti.

- Stvarno je nehumano ovo što su uradili ljudima. Sada moraju prekinuti taj honorarni rad i to malo što zarađuju će izgubiti. Razmišlja li iko o tome šta će biti s tim osobama ako odu u bolnicu, kako će platiti zdravstvene usluge kada nisu osigurani - dodao je Milošević.

Poslodavci izdvajaju novac, honorarci nemaju koristi  

Među nelogičnostima u ovoj oblasti na koju ukazuju poslodavci jeste da su državi dužni plaćati po deset posto od primanja za radnike koji su angažirani honorarno, a da s druge strane ti radnici nemaju zdravstveno osiguranje ili neke druge pogodnosti.